Mısır’da Gündönümüne Yönelik En Eski Mezar Keşfedildi

Qubbet el-Hawa nekropolünde yer alan bu yapı, tam olarak kış gündönümündeki gün doğumuna yönelik inşa edilmiş.

Güneş ışınları, Elephantine şehrinin valisinin heykelini barındırması amaçlanan yere vuruyordu.

Qubbet el-Hawa’nın (Aswan) nekropolünde yer alan yapı ve tam olarak kış gündönümünün gün doğumuna yönelik olarak yapılmış. Öyle ki Güneş ışınları, Elephantine şehrinin 12. Hanedanının sonunda, MÖ 1830 civarında yaşamış olan bir valinin heykelini barındırması amaçlanan yeri ışığıyla aydınlatıyor olmalıydı.

Bu şekilde mezar, yeniden doğuş fikriyle ilgili olarak tüm Güneş döngüsünü mükemmel bir şekilde yansıtıyordu.

(İlgili: Araştırmaya Göre, Stonehenge Güneş Takvimi İşlevi Görüyordu)

Kış gündönümü, Güneş ışığının karanlığa karşı kazandığı zaferin başlangıcı anlamına gelirken, yaz gündönümü genellikle Nil’in yıllık taşkınlarının başlangıcına denk geliyordu, dolayısıyla her iki olayın da ölen valinin dirilişiyle bağlantılı önemli bir sembolizmi vardı.

Oryantasyonda mükemmellik

Yakın zaman önce Mediterranean Archeology and Archaeometric dergisinde yayımlanan bu makalede araştırmacılar, Mısırlı mimarın oryantasyonda mükemmelliği elde etmek için, yaklaşık bir metre uzunluğunda iki arşınlık bir direk, bir kare ve bazı ipler kullandığını ve bununla mezarın yönünü ve vali heykelinin yerini mükemmel bir şekilde hesaplayabildiğini açıklıyor.

Araştırmacılar, Mısır’ın kış gündönümüne yönelik en eski mezarını keşfettiler. C: University of Malaga

Dahası, araştırmacılar, Mısırlı mimarın yalnızca mükemmel oryantasyonu elde etmekle kalmayıp, aynı zamanda 2020’de yayınlanan ve mezarın hacminin daha önceki herhangi bir mezarla aynı olmaması için mükemmel bir şekilde hesaplandığını ortaya koyan önceki bir makalede belirlendiği gibi, hacmini de büyük bir hassasiyetle tasarladığını açıklıyor.

33 numara ile kataloglanan ve muhtemelen Vali Heqaib-ankh tarafından yaptırılan bu valinin mezarı 2008 ile 2018 yılları arasında kazıldı. O zamandan beri, aralarında 2015’ten beri bu projeye katılan ve 2019’dan beri kendi araştırması üzerinde çalışan Mimarlık Profesörü Lola Joyanes’in de bulunduğu farklı uzmanlar tarafından mimari olarak incelendi. Bu araştırmacının nekropolde gerçekleştirdiği çalışma, mimarlık ve peyzaj ile ilgili her şeyi, özellikle bunların çizim ve fotogrametri yoluyla incelenmesini içeriyor.

Qubbet el-Hawa’nın (Aswan) nekropolünde yer alan yapı, tam olarak kış gündönümündeki gün doğumuna yönelik inşa edilmişti.

Güneşin konumunu yeniden oluşturmak için özel bir yazılım

Bilim insanları, antik çağlarda ufka göre Güneş’in konumunu yeniden üreten özel bir yazılım (Dialux Evo) kullanmalarına izin veren mezarın inşa edildiği dönemin belirlenmesi sayesinde bu sonuçlara ulaştılar.

Araştırmacılar, “Bu çalışma, Mısırlıların anıtlarını tasarlamak için Güneş’in konumunu ve ışınlarının yönünü hesaplayabildiklerini gösteriyor. Qubbet el-Hawa’nın 33 numaralı mezarı şimdiye kadar bulunan en eski örnek olsa da, kesinlikle tek örnek değil.” diyor.


University of Malaga. 18 Kasım 2022.

Makale: M. Joyanes-Díaz et al. (2022). Solar Geometry And The Organization Of The Annual Cycle Through Architecture And The Funerary Landscape In Qubbet El Hawa. Mediterranean Archaeology and Archaeometry.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login