Mısır’da Antik Roma Dönemi Çömlek Atölyesi Keşfedildi

Mısır’ın İskenderiye kentinde yer alan Tabba Matouh arkeolojik alanında, Roma dönemine tarihlenen bir çömlek atölyesi bulundu.

Arkeologlar İskenderiye’deki alanda çok sayıda pişmiş toprak heykel parçası keşfettiler. C: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

Mısır’daki arkeologlar, İskenderiye’deki Tabba Matouh’ta Roma döneminin başlangıcına tarihlenen, yuvarlak kaplar, sikkeler, figürinler ve hatta bir “ritüel odası” kalıntılarıyla eski bir çömlek atölyesi keşfettiler.

Oxford Üniversitesi Klasik Sanat Araştırma Merkezi’ne göre, eski işçiler bölgeyi öncelikle amfora yapmak için kullandılar. Bu kaplar, boynu ana gövdeden daha dar olan, yağ ve tahıl gibi malların depolanması ve taşınması için kullanılıyordu.

(İlgili: Bu Mısır Kraliçesinin Mezarı, 4.000 Yıl El Değmeden Kaldı)

Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı’ndan arkeologlar, bölgede bir grup fırın içeren bir atölye de dahil olmak üzere bir dizi yapı keşfettiler. Bakanlık, bunlardan ikisinin kayaya oyulduğunu ve birinin günümüze kadar mükemmel derecede korunduğunu duyurdu.

Eski Eserler Yüksek Kurulu genel sekreteri Mustafa Waziri, “Bizans döneminde (MS 330 – 1453), bölgede seramik üretiminin sona ermesinden çok sonra, binalar muhtemelen başka bir amaç için kullanıldı: kireç üretimi.” diyor.

Tabba Matouh adlı arkeolojik alanın bir görünümü. C: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

Arkeologlar ayrıca kayaya oyulmuş mezar boşluklarından oluşan mezarları da ortaya çıkardılar ve bu da alanın daha sonra Orta Çağ döneminde bir mezarlık olarak kullanıldığını düşündürdü. Mezarlardan birinde hamile bir kadının kalıntıları bulunuyordu.

Arkeologlar ayrıca yemek pişirme gereçleri ve sofra takımlarının bulunduğu bir depo da keşfettiler. Bir dizi kireçtaşı bina, büyük olasılıkla sahadaki işçiler için geçici konutlar olarak kullanılmıştı.

Yükseltilmiş bir platform ve pişmiş toprak heykel kalıntıları ile bir oda da keşfedildi. Bu oda muhtemelen ritüeller için kullanılıyordu. Bu heykellerden bazıları, şahin başlı tanrı Horus’un genç formu olan tanrı Harpocrates’i temsil ediyor. Açıklamaya göre, içinde soba ve korunmuş balık kemikleri bulunan amfora kalıntıları olan bir başka oda ise büyük olasılıkla yemek pişirmek ve yemek satmak için kullanılıyordu.

Metropolitan Museum of Art’a göre, yerleşimin geçmişi, gelecekteki Roma imparatoru Octavian’ın Antonius ve Cleopatra’yı mağlup etmesinin ardından MÖ 30’da başlayan erken Roma dönemi Mısır’ına kadar uzanıyor. Roma işgalinin ardından Mısır, Roma İmparatorluğu’nun geri kalanına çanak çömlek de dahil olmak üzere çeşitli zanaat temelli ürünler sağlayan oldukça müreffeh bir Roma eyaleti haline geldi.

Tabba Matouh’da bulunan sikkeler ve küçük objeler. C: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

Kanada’daki Wilfrid Laurier Üniversitesi’nde yeni kazıya dahil olmayan bir arkeolog olan Scott Gallimore, “Çanak çömlek, antik Mısır’daki Roma sitelerinin kazı ve araştırmaları yoluyla elde edilen en yaygın eserdir.” diyor.

Arkeolojik ekip ayrıca bölgede yakacak odun, figürinler, hayvan kemikleri ve Cleopatra ve Büyük İskender’in tasvirini taşıyan sikkeler gibi bir dizi daha küçük obje ortaya çıkardı. Eski Mısır tanrısı Bes’in bir muskası ve Bes ile ilişkili tüylü bir taç da keşfedildi. Kaliforniya’daki Rosicrucian Mısır Müzesi’ne göre Bes; müzik, eğlence ve doğum tanrısı olarak görülüyordu. Olta kancaları ve bir teknenin çapası da keşfedilen eşyalar arasındaydı.


Live Science. 21 Nisan 2022.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login