Mısır’da Ağızlarına Altın Dil Yerleştirilen Mumyalar Bulundu

Mısır’da, öbür dünyada konuşabilmeleri için ağızlarına altından yapılmış diller yerleştirilen 13 antik mumya keşfedildi.

Mısır’daki Al-Bahnasa’da bulunan yeni altın diller ve altın tırnaklardan bazıları. C: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

Mısır’ın Al-Bahnasa bölgesindeki bir mezarlıkta, 13 antik mumya altın diller ve tırnaklarla birlikte keşfedildi.

Arkeologlar, bir mezar çukurunun alt kısmına kadar kazı yaptıklarında, içinde onlarca mumyanın bulunduğu üç odalı bir salona ulaştılar.

Buradaki insan kalıntıları, Büyük İskender’in generallerinden birinin soyundan gelen bir hanedanın Mısır’ı yönettiği Ptolemaios dönemine (yaklaşık MÖ 304 ila 30) tarihleniyor. Bu keşif, Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı tarafından yayınlanan iki ayrı açıklamada belirtildi.

Arkeologlar daha önce de Oxyrhynchus’ta 16 altın dil ortaya çıkarmıştı. Eski Mısırlılar, diğer dünyada konuşabilmeleri için mumyalara altın diller yerleştiriyor ve altının “tanrıların eti” olduğuna inanıyorlardı.

Al-Bahnasa’da yeni bulunan altın dillerden biri. C: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

Oxyrhynchus’taki İspanya-Mısır arkeolojik misyonun eş başkanları Esther Pons Mellado ve Maite Mascort, bu yılın başlarında bu konuyla ilgili açıklama yapmıştı. Yeni bulgular, aynı ekip tarafından keşfedildi.

Kahire Amerikan Üniversitesi’nde Mısırbilim profesörü olan ve son kazıya dahil olmayan Salima Ikram, “Buradaki altın dil sayısının yüksek olması ilginç” diyor.

Ikram, bu bedenlerin tapınak ve bölgede yaygın olan hayvan kültleriyle ilişkilendirilen yüksek elitlere ait olabileceğini belirtiyor. Ayrıca, altın dillerin o dönemde mumyalama evlerinde moda olabileceğini de ekliyor.

Yeni keşfedilen bir mezar resminde, bir teknede Mısır tanrıları gösteriliyor. C: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

Son kazıda arkeologlar, mumyalarla birlikte 29 muskayı da keşfettiler. Bazı muskalar, eski Mısırlıların güneşin gökyüzündeki hareketiyle ilişkilendirdiği skarab böcekleri şeklindeydi. Diğer muskalar ise Horus, Thoth ve İsis gibi Mısır tanrılarının şekillerindeydi. Bazıları ise birden fazla tanrının özelliklerini birleştiren formlara sahipti.

Kazıda ayrıca duvar resimleri de ortaya çıkarıldı. Bunlardan biri, Wan-Nefer adında bir mezar sahibini ve ona eşlik eden birkaç Mısır tanrısını tasvir ediyor. Tavan resimlerinden biri ise yıldızlarla çevrili gökyüzü tanrıçası Nut’u gösteriyor. Ayrıca, üzerinde birden fazla tanrının bulunduğu bir tekne resmi de bulunuyor.


Live Science. 18 Aralık 2024.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login