Mısır’da taş ocaklarıyla bilinen Gebel el Silsila’da 3,400 yıllık bir nekropol ile küçük bir tapınak bulundu. Yeni Krallık dönemine tarihlenen nekropolde şu ana kadar 42 adet kayaya oyulmuş mezar keşfedildi.
Gebel el Silsila, Aswan’ın kuzeyinde bulunuyor ve Nil’in iki kıyısındaki taş ocaklarıyla biliniyor. Antik Mısır’ın tapınaklarında bulunan taş blokların neredeyse hepsi bu ocaklardan kesilerek çıkarılmıştı.
Kazı başkanı Maria Nilsson, Discovery News’e yaptığı açıklamada “Şu ana kadar 40’ın üstünde mezar ve Nil kıyısında küçük bir tapınak belgeledik. Mezarların çoğu kötü durumda. Yoğun bir erozyona, ve yükselen sular ve içindeki yüksek tuz oranı nedeniyle aşırı derecede bozulmaya maruz kalmışlar” diyor.
Nilsson ile kazı başkan yardımcısı John Ward, birkaç mezarın temizlenmesi üzerine yoğunlaştı.
Bulunan tapınak, kayaya oyulmuş ve nehre bakan iki açık odası bulunuyor. Tapınakta ayrıca, üstünde kanatlı bir güneş diski olan bir kapı aralığı bulunuyor.
Mezarlar ise bir ya da iki süslenmemiş ve oyulmuş odadan oluşuyor. Bazı mezarlar ise ana kayanın tabanına oyulmuş. Arkeologlar bazı lahitlerin orijinal kapaklarının kalıntılarını da buldu.
Mezarlara genelde, kabaca oyulmuş kare şeklindeki odalara inen birkaç basamakla ulaşılıyor. Mezarların girişleri kare şeklinde aralıklardan oluşuyor. Mezar kapıları da dikey olarak kapanıyordu.
Nilsson “İç ve dış süslemelerin olmaması nedeniyle, buraya gömülen insanların kimliği henüz bilinmiyor” diyor. Mezarların stili oldukça ince işlenmiş olduğu için Nilsson ve Ward bunların taş ocağı çalışanları için değil, daha yüksek statüdeki insanlar için olduğunu düşünüyor.
Nilsson “Fakat Silsila’daki üst düzey yetkililer, vezir ve benzerleri burada değil Teb’de gömülüyordu. O yüzden buraya gömülmüş insanların, yetkililerden bir alt tabakaya mensup olması mümkün. Bunun üstünde hala çalışıyoruz” dedi.
Olasılıkla süslenmiş tabutların kalıntıları olan boyalı alçı parçaları, mumya sargılarının parçaları ve çeşitli boncuk ve amuletler, mezarların oldukça yüksek statüye sahip insanlar için yapıldığını düşündürüyor.
Arkeologlar ayrıca Firavun Thuthmosis III “Men-kheper-re”nin kartuşunu gösteren bir mühür yüzüğü, ve yine firavunun adını taşıyan bir skarab buldu. Mezarlarda ayrıca Yeni Krallık dönemine ait depolama kapları, bira testileri, adak kapları bulundu.
Mezarlar yıllık Nil nehri taşkınlarından etkilendiği için burada kazı yapmak hiç de kolay değildi, ve arkeologlar bozulmuş tabakalardaki eserlerle birlikte, Nil’den gelen toprak ve timsah da dahil olmak üzere hayvan kalıntılarıyla baş etmek zorunda kaldı.
Ward “Kemikler üzerinde yapılan ilk analizler, mezarlarda erkek, kadın ve her yaştan çocuk olduğunu gösterdi. Bu da Gebel el Silsila’da sanılandan daha kalıcı bir yerleşim olduğunu gösterdiğ için önemli” dedi.
Discovery News, 30 Mart 2016
You must be logged in to post a comment Login