Mısır’da 2.000 Yıllık Altın Dilli Mumya Bulundu

Arkeologlar, Taposiris Magna adlı antik bir Mısır yerleşim yerinde, 2.000 yıllık altın dilli bir mumya buldular.

Bu 2.000 yaşındaki mumya, muhtemelen ölen kişinin öbür dünyada konuşmasına yardımcı olması için altın bir dille gömülmüş. C: Egyptian antiquities ministry

Mısır Eski Eserler Bakanlığı 29 Ocak’ta yayınlanan bir açıklamada, mumya yapan kişilerin, ölen kişinin öbür dünyada konuşabilmesini sağlamak için mumyaya altın dil yerleştirdiğini söylüyor.

Örneğin, altın dilli mumya öbür dünyada yeraltı tanrısı Osiris ile karşılaşırsa, tanrı ile konuşabilmesi gerekirdi. Mumyanın hayattayken konuşma engeli olup olmadığı belli değil. Dilin neden özellikle altından yapıldığı da belli değil.

(Ölüler Kitabı Parşömeni ve Mısır Kraliçesinin Mezarı Bulundu)

Dominik Cumhuriyeti’nden Kathleen Martinez önderliğindeki arkeologlar, Osiris ve Osiris’in hem karısı hem de kız kardeşi olan tanrıça Isis’e adanmış tapınakları olan Taposiris Magna’daki 16 mezardan birinde keşfettiler.

Arkeologlar, alandaki diğer mezarlar arasında, vücudunun çoğunu kaplayan bir ölüm maskesine sahip olan bu kadın mumyayı keşfettiler. C: Egyptian antiquities ministry

Daha önce arkeologlar bu bölgede VII. Kleopatra’nın yüzü ile süslenmiş bir sikke yığını bulmuşlardı. Bu da tapınakların, kraliçenin hükümdarlığı döneminde kullanıldığını öne sürüyordu.

Diğer 15 mezar da 2.000 yıl öncesine dayanıyor ve dikkate değer eserler içeriyor. Bu mezarlardan birinde, bir kadın mumya, vücudunun çoğunu kaplayan ve gülümserken onu bir başlıkla tasvir eden bir ölüm maskesi takıyor.

Mumyalardan ikisi, bilim insanlarının şu anda analiz edip deşifre ettiği parşömen kalıntılarıyla birlikte bulundu. Açıklamada, bu mumyalardan birini çevreleyen sıvalı katmanların veya kartonajın, altın Osiris süslemelerine sahip olduğu belirtildi.

Ölen kişiyi tasvir eden birkaç heykelin kalıntıları da yakın zamanda bölgede bulundu. C: Egyptian antiquities ministry

Araştırmacılar ayrıca, bölgede gömülü olan insanları tasvir eden birkaç heykel buldu; heykeller o kadar iyi korunmuştu ki, ölen bireyin saç stilleri ve başlıkları kolaylıkla ayırt edilebiliyor. Heykellerde, insanlar yüzlerinde gülümseme olmadan resmi bir görünüm ile tasvir edilmiş.

Arkeologlar, bireylerin tam olarak ne zaman öldüğünden emin olmasalar da, insanların Mısır’ın ya Büyük İskender’in generallerinden birinin soyundan gelen Ptolemaioslar tarafından, ya da Roma İmparatorluğu tarafından yönetildiği bir zamanda yaşadığını söyleyebiliyor.

Bu heykel, ölenlerden birini, saç modeli ayrıntılı olarak gösterilen bir adamı tasvir ediyor. C: Egyptian antiquities ministry

Taposiris Magna’daki bu kazıları Mısır ve Dominik Cumhuriyeti’nden arkeologlardan oluşan bir ekip yürütüyor. Alandaki kazılar ve kalıntıların analizi devam ediyor.


Live Science. 1 Şubat 2021.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login