Antik Mısır firavunu Tutankamon ile birlikte gömülen minyatür teknenin kayıp parçaları bir müzenin deposunda bulundu.
1922 yılında Tutankamon’un mezarını ilk kez açan İngiliz arkeolog Howard Carter tarafından paketlenen eserlere ait kutular, Luksor Müzesi’ndeki depoda yeniden keşfedildi.
Kutuları bulan kişi ve de müzenin arkeoloji ve bilgilendirme bölümlerinin başkanı olan Muhammed Atwa, bir ifadesinde keşiften “Kariyerimin en heyecan verici keşfiydi.” diyerek bahsediyor ve “Bu kadar yıl sonra bile altın kral Tutankamon’a ait hala yeni keşifler ve sırların olması harika.” diyor.
(Tutankamon’un Mezarının 10 Yıllık Restorasyonu Tamamlandı)
Kral Tutankamon MÖ 1341-1323 yılları arasında Mısır’da Yeni Krallık dönemi sırasında yaşadı. Bugün ise Krallar Vadisi’ndeki, içerisinde altın ölüm maskesi, altın yaldızlı bir yelpaze, su mermerinden yapılmış esans kabı, Tanrı Anubis’in köpek başlı heykeli ve krallığa ait bir savaş arabası gibi şeyler de dahil olmak üzere, neredeyse hiç dokunulmamış ve dopdolu bir hazineye sahip mezarı sayesinde oldukça ünlü.
Atwa, bu model tekne parçalarını ,Gize piramitlerinin yanında yer alan yeni bir müze olan Büyük Mısır Müzesi’ndeki sergi hazırlıkları için Luksor Müzesi’ndeki Kral Tutankamon’un eserlerini toplarken buldu.
Kutunun içinde tahta bir direk, bir donanım seti ve Tutankamon’un mezarından bir model tekne ile eşleşen, altın varakla kaplı minyatür bir ahşap başlık vardı. Bu nesneler 5 Kasım 1933 Pazar tarihli bir gazete kâğıdına sarılmıştı. Müze kayıtları, kutunun 1973 yılından bu yana kayıp olduğunun tahmin edildiğine işaret ediyor.
(Tutankamon’un Mumyalanmış Erekte Penisi, Dini Sembol Olabilir)
Antik Mısır’da elitlerin mezarları genellikle ölenlerin öbür dünyada ihtiyaç duyabileceği şeylerin minyatür modelleri ile doluydu. Model tekneler ve ve bu teknelerin minyatür mürettebatı kralın balık tutma ve ulaşım ihtiyaçlarına hizmet etmeyi amaçlıyordu.
Konservatörler duvar resimlerindeki hasarları değerlendikleri 10 yıldır süren restorasyonu bitirdiler ve yoğun ziyaret edilen bu arkeolojik bölgeye onu gelecekteki bozulmalardan korumak için yeni sistemler kurdular.
Megan Gannon. Live Science. 6 Mart 2019.
You must be logged in to post a comment Login