Yunanistan’ın Midilli adasında, Bizans yapıları ve Osmanlı döneminden kalma, Barbaros Hayreddin Paşa’ya ait hamam bulundu.
MS 6. yüzyıl ve 7. yüzyıla kadar uzanan bulgular, Midilli adasındaki hayata, özellikle de o dönemdeki adanın savunmasına yeni bir ışık tutuyor.
Eski Eserler Müdürü Pavlos Triantaphyllides, bulguların erken Bizans tarihi boyunca Midilli Kalesi’nin ve bir bütün olarak Midilli’nin savunma mimarisi için özel bir önem taşıdığını belirtiyor.
Triantaphyllides, kalenin Bizans öncesi kapısının, Osmanlılar tarafından fethine kadar bölgede öne çıkan, şimdiye kadar bilinmeyen Bizans yerleşim yeri Melanoudi ile bağlantılı olduğunun artık tespit edildiğini söylüyor.
(Bilecik’te Bulunan Şamanik Osmanlı Türbesi Hakkında Her Şey)
Epano Skala’dan kaleye girildiğinde, uzmanların “çok iyi durumda” olduğunu söylediği 16. yüzyıldan kalma bir Osmanlı hamamı bulundu. Hamam, aslen Midilli doğumlu olan Barbaros Hayreddin Paşa’ya aitti.
Midilli’de şimdiye kadar bulunan en eski hamam
Bu, Midilli adasında bulunan en eski hamam ve hamamların tabanını destekleyen kısa sütunların gösterdiği gibi, altında gerekli ateş çukurları bulunan tonozlu sıcak, ılık ve soğuk hamam alanlarına sahip.
Hamam şimdilik bir gölgelikle kaplanacak ve daha sonraki gelecekte ziyarete açılacak.
Arkeologlar, en önemli keşfin hamamın temellerinin altında olduğunu belirtiyor. MS 7. yüzyıla ait erken Bizans kapısı burada bulunuyordu ve bugüne kadar yerinin tam olarak bilinmediği, ünlü bir Bizans kasabası olan Melanoudi’ye çıkıyordu.
Kalenin altındaki yeni şehre açılan kapı
Bunun nedeni, şimdiye kadar ortaya çıkarılan en eski ortaçağ kalıntılarının 14. yüzyıla kadar uzanan kalıntılar olmasından kaynaklanıyor. Triantaphyllides, “Kalenin alt kısmının duvarsız olduğu düşünülürken, yeni kazı bulguları bize aşağı kalenin duvarlarını gösteriyor.” diye açıklıyor.
Bu kapı, önceki kullanımdan geri dönüştürülen muhteşem bir mermerden yapılmış. Toplam yüksekliği 3.20 metre, genişliği 2.05 metre ve derinliği 2 metre.
İnşaatı için toplam dokuz yerel gri-beyaz mermer levha kullanılırken, lentodaki boşluklar, fırdöndülerle uyarlanmış ahşap bir kapının varlığına işaret ediyor.
Melanoudi kasabası neydi?
Triantaphyllides’e göre, Melanoudi’nin altın çağında yaklaşık 1000 nüfusu olmalıydı. Midilli şehrinin ortaçağ sakinleri, bugün hala var olan liman aracılığıyla kuzey limanından temas kuruyordu. Orta Çağ’da kullanılmış gibi görünen Helenistik sur duvarının bazı kalıntıları bugün hala denizde korunuyor.
Duvarların diğer tarafında ise hamam ve evler vardı.
Triantaphyllides, “Elbette şu anda tanımlayamadığımız bazı Hristiyan tapınakları var. Şehrin 6. ve 7. yüzyıldaki erken evreleri için, önümüzdeki dönemde başka fonlarla devam etmeyi umduğumuz kazı araştırmaları bize pek çok bilgi verecek.” diyor.
“Kale içinde var olan ve deniz kenarında bulunan 7. yüzyıl Bizans yerleşiminden bahsediyoruz.”
Bu son bulgulara göre, Bizans kenti, bugün insanların kalenin içinde yürüdüğü yerin mevcut yüzeyinden dört metre aşağıda bulunuyordu.
“Bulgu olarak çok etkileyici ve ne yazık ki Yunanistan’da erken Bizans tahkimatı ile benzer pek çok örnek bilmiyoruz çünkü son derece zor bir dönem, arkeolojik kanıtların genellikle az olduğu bu paganizmden Hıristiyanlığa geçiş dönemi.”
Greek Reporter. 2 Mart 2021.
Keçi-Balık Petroglifi, Oğlak Burcunun Mısır’daki Kökenini Gösteriyor
Gladyatör Hayranları, Antik Dünyanın Futbol Fanatikleri miydi?
Gladyatör II Filmindeki ‘Deniz Savaşı’ Gerçekten Yaşandı mı?
Afyon’daki Aslankaya Anıtı’nın 2.600 Yıllık Yazıtı Nihayet Çözüldü
Karabük’te Süleyman Peygamberi Tasvir Eden Kolye Ucu Bulundu
You must be logged in to post a comment Login