Meksika’daki arkeologlar, Mexico City’deki Plaza Garibaldi meydanı yakınlarında 16. yüzyıldan kalma bir sunak ortaya çıkardılar.
Sunak, İspanyolların Aztek başkenti Tenochtitlán’ı fethinden sonraki zamana kadar uzanıyor.
Uzmanlar, sunağın, ölülerini onurlandırmak için kullanmış olabilecek bir Aztek ailesinin evinin içindeki bir avluda bulunduğunu söylüyor. Sunağın içinde ayrıca insan külleri olan bir çömlek var.
(Azteklerin İspanyolları Kurban Edip Yediği Yer Bulundu)
Aslında keşif Ağustos ayında yapıldı, ancak arkeologlar siteyi incelemek için üç ay harcadıktan sonra bulguları yeni açıkladı.
Sunak tarihlerinin, İspanyol Hernán Cortés’in Aztek hükümdarı Tenochtitlán’ı mağlup ettiği 1521 ve 1610 arasındaki döneme kadar uzandığı düşünülüyor.
Tenochtitlán savaşı, en parlak döneminde orta Meksika dağlık bölgelerine hükmeden Aztek imparatorluğunun sonunun başlangıcı olarak görülüyor.
Keşfin arkasındaki arkeologlar, evin sakinlerinin sunakta “yaşamlarının ve medeniyetlerinin bir döngüsünün sona ermesine tanıklık etmek için” bir ritüel düzenlediklerini söylüyorlar.
Arkeolog Mara Becerra, sunağın yerin dört metre altında, birkaç kat kerpiç çamurunun altında bulunduğunu söylüyor. Becerra’ya göre, evin sakinleri bunu İspanyol işgalcilerin meraklı gözlerinden gizlemek istediler.
Becerra bu insanların Meksika Vadisi’nde yaşayan ve Aztek imparatorluğunu kuran yerli halk “Mexica” olduğuna inanıyor.
Sunak, içinde insan külleri bulunan bir çömlek ve karmaşık biçimde dekore edilmiş 13 tütsü brülörü içeriyordu.
Sunağı çevreleyen ev, biri mutfak olduğu düşünülen beş küçük odaya bir koridorla bağlanan büyük bir odadan oluşuyordu.
BBC News. 1 Aralık 2021.
You must be logged in to post a comment Login