Meksika’daki Mağarada 7.000 Yıllık İskeletler Keşfedildi

Meksika’daki arkeologlar, Maya uygarlığının erken atalarına ait, en eskisi 7.000 yıllık olduğu düşünülen bir dizi insan kalıntısı keşfetti.

C: INAH

Meksiko basın konferansındaki arkeologlara göre, Meksika’nın güneyinde yer alan Tabasco eyaletinin Tacotalpa belediyesi sınırları içerisinde bulunan Puyil mağarasında üç dizi insan kalıntısı gün yüzüne çıkarıldı.

Söz konusu dizilerden biri Maya uygarlığının klasik-öncesi dönemine yani 7.000 yıl geriye dayanıyor.

C: INAH

Diğer iki iskeletin ise yaklaşık 4.000 yıllık olduğu tahmin ediliyor. Bu antik Maya kalıntılarını şu an, başkentte yer alan Antropoloji Müzesi’nde, Puyil: Ataların Mağarası adlı sergide görmek mümkün.

Ziyaretçiler sergide bu kalıntıların yanı sıra, bölgede keşfedilen seramikler ve yeşim taşı parçaları gibi diğer eserleri de görebiliyor.

(Maya Uygarlığı Para Olarak Çikolata Kullanıyordu)

Mezoamerika’nın en büyük uygarlıklarından birini kuran Mayalar içinde özenle hazırlanmış tören merkezleri bulunan şehirler inşa etmiş, günümüzde Meksika, Honduras, Guatemala ve El Salvador’un bazı kısımlarında varlıklarını hala sürdüren taş piramitler dikmişlerdi.

C: INAH

Mayalar MS 900 dolaylarında şehirlerini gizemli bir şekilde terk etmeden önce, bu antik uygarlık bölgeye 2000 yıldır hükmetmekteydi.

Arkeolog Alberto Martos, ekibin mağaranın farklı gruplar tarafından kullanıldığına inandığını söyleyerek “Belli ki bu, konut olarak kullanılan bir mağara değildi. Tarihöncesi zamanlarda, muhtemelen ritüeller için ve insan kalıntılarını defnetmek amacıyla mezarlık olarak kullanılmıştı” diyor.


Reuters. 10 Ağustos 2018.

Ege Üniversitesi Mütercim Tercümanlık bölümü mezunu. Arkeoloji ve özellikle sanat tarihini çok seviyor.

You must be logged in to post a comment Login