Meksika’da Maya Ölüm ve ‘Kokuşmuş’ Tanrı Tapınağı Bulundu

Maya mitolojisinde “Ah Puch” aslında deprem tanrısıydı, ancak aynı zamanda gaz çıkarmayla da ilişkilendiriliyordu.

Tapınakta ölüm tanrısının bir heykeli bulunuyordu. (C: INAH)

Meksika’nın güneyinde arkeologlar, cehennemvari bir âlemin hâkimi olan, ancak aynı zamanda “osuruk tanrısı” olarak da bilinen korkunç bir Maya ölüm tanrısına adanmış gibi görünen antik bir saray kompleksini ortaya çıkardılar. “Ah Puch” veya “Ah Cizin” olarak bilinen bu korkunç tanrının adı, “kötü koku”, “gaz çıkarma” ve “kokuşmuş olan” olarak tercüme ediliyor.

Söz konusu keşif, antik Maya yerleşimi Calakmul’un yakınındaki bir tren istasyonu inşaatı sırasında yapıldı. Calakmul, Maya düzlüklerinde var olmuş en büyük ve en güçlü Kolomböncesi şehir devletlerinden biriydi. Meksika Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü’ne (INAH) göre, bu kompleks muhtemelen Balamkú adlı daha küçük bir yerleşimle bağlantılıydı ve Calakmul’dan büyük ölçüde etkilenmişti.

(İlgili: Maya Top Sahasının Altında Gizemli Bir Yeraltı Yapısı Bulundu)

INAH, kompleksin muhtemelen yaklaşık MS 250 ila 600 yılları arasında süren Erken Klasik Dönem’e ait olduğunu belirtiyor. Alanda bulunan en dikkat çekici yapılar arasında araştırmacıların “Kokuşmuş“un onuruna inşa edildiğine inandıkları küçük bir tapınak bulunuyor.

Kazılar, tapınağın içinde bir dairesel yapı bulunduğunu ve bu yapının merkezinde dişler ve kafatası parçaları gibi insan kalıntılarının yer aldığını ortaya çıkardı. Bu ürkütücü kalıntıların yanı sıra arkeologlar, 25 santimetre yüksekliğinde kireçtaşından yapılmış bir Ah Puch heykeli de buldular.

Ölüm ve yıkım tanrısı olan Ah Puch’un, kabaca “dehşet yeri” olarak tercüme edilen Xibalbá adlı Maya yeraltı dünyasının bir seviyesinde hüküm sürdüğüne inanılırdı. Efsaneye göre, bu korkunç tanrı, bir nedenden ötürü ağız ve anüslerinden başlayarak ölülerin ruhlarını yakmaktan sorumluydu.

Yeni keşifle ilgili daha fazla bilgi veren INAH, heykelin Ah Puch’u “büyük bir fallus” ve deforme olmuş bir kafatasıyla tasvir ettiğini belirtiyor. Figür, ayrıca ölüm tanrısının alışılmış tasvirine uygun olarak bir kafatası maskesi, burun süsü ve göğüs zırhı ile donatılmış görünüyor.

Bu heykelin varlığı, tapınağın “osuruk” tanrısına yönelik ritüelistik bir tapınma yeri olarak tasarlandığını güçlü bir şekilde gösteriyor. O dönemde bu tapınak kullanılırken, içeride nasıl bir koku olduğu ise ancak hayal edilebilir.


IFL Science. 28 Ağustos 2024.

You must be logged in to post a comment Login