Meksika’nın Yucatán eyaletindeki bir arkeolojik kazı alanında, bir insan boyu kadar uzun devasa bir Maya maskesi ortaya çıktı.
Bilinmeyen bir tanrının veya seçkin kişinin yüzünü tasvir eden, yapı malzemesi alçıdan (stukko) yontulmuş ve Maya tarihinde Geç Klasik Dönem Öncesi olarak bilinen bir döneme (yaklaşık MÖ 300 – MS 250) kadar uzanıyor.
Keşif, 2017 yılında modern Motul kenti yakınlarındaki Ucanha arkeolojik alanında yapıldı ve o zamandan beri Meksika Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü (INAH) araştırmacıları maskeyi restore etmek için titizlikle çalışıyor.
INAH yaptığı açıklamada, bunun gibi alçı maskelerin ‘’tanrılarla veya önemli sosyal statüdeki karakterlerle ilişkilendirilebilecek belirli özelliklere sahip kişilerin yüzlerini temsil ettiğini’’ söylüyor.
(Azteklerin İspanyolları Kurban Edip Yediği Yer Bulundu)
Maske, alçı bir arka plandan oyulmuş parlak renkli boyalı bir heykel türü olan bir alçı kabartması. Mayalar bu maskeleri tipik olarak piramidal tabanlı basamakların etrafına yerleştiriyordu. Arkeologlar, Acanceh ve Izamal’da benzer kabartmalar buldular ancak bu Ucanha’da bir ilk. Keşif, bölgede bulunan Maya höyüklerine yönelik devam eden araştırmanın bir parçası.
Maske, keşfedildikten sonra geçici olarak yeniden gömüldü. Böylece yapı düzgün bir şekilde incelenip korunana kadar korundu. Yapıdan alınan örnekler bozulmaya uğradığını gösterdi ve 2018 yılında arkeologların restore edebilmesi için yeniden kazıldı.
Restorasyon ve koruma sürecinde arkeologlar maskenin zayıf kısımlarını güçlendirdiler. Zamanla yeri değişmiş bölümleri de orijinal konumlarına geri taşıdılar. Ayrıca maskenin desenlerini ve renklerini vurgulamak için yüzeyleri de temizlediler.
Arkeologlar, maskeyi son bir kez yeniden gömmeden önce 2019’da çalışmaları tamamladı. INAH, bu çabaların amacının yasal koruması olmayan yerleşmede maskenin uzun süreli korunmasını sağlamak olduğunu söylüyor.
Live Science. 25 Ocak 2021.
You must be logged in to post a comment Login