Megalodon Yok Oluşunu, Büyük Beyaz Köpekbalığı Tetiklemiş

Okyanuslarda yaşanan bir yemek savaşı, gelmiş geçmiş en büyük köpekbalığı olan megalodonların yok oluşunu getirmiş olabilir.

Megalodon dişi (solda) ve büyük beyaz köpekbalığı dişi (sağda).

Okyanus devinin fosil dişleri üzerinde yapılan bir araştırma, yiyecek için başka bir yırtıcı olan büyük beyaz köpekbalığı ile rekabet etmesi gerektiğini gösteriyor.

Azalan balina ve diğer av stokları için verilen savaş, megalodonları üç milyon yıl önce yok olmaya itmiş olabilir. Muhtemelen deniz seviyesi değişiklikleri gibi çevresel baskılar da rol oynadı.

Megalodonun neslinin tükenmesi, uzun süredir süren bir gizem. Bugüne kadar deniz seviyesindeki değişikliklerden kaynaklanan habitat kaybından, avın azalmasına kadar birçok farklı faktör önerildi.

(İlgili: Dev Megalodon Yavruları, Rahim İçi Yamyamlık Yapıyordu)

Son çalışmada, uluslararası araştırmacılar, yaşayan ve soyu tükenmiş köpekbalıklarının dişlerindeki çinko izotoplarını, uzun zaman önce ölmüş hayvanların diyetini anlamak için bir araç olarak kullandılar.

Yaşayan köpekbalıklarının dişlerindeki ve 13 fosil megalodon dişindeki kimyasal ipuçları, büyük beyaz köpekbalığı ve megalodon’un bir zamanlar besin ağında benzer konumlara sahip olduğunu ve balinalar ve yunuslar da dahil olmak üzere aynı yiyecekler için rekabet etmiş olabileceklerini gösteriyor.

Günümüzde büyük beyaz köpekbalıklarının sayısı azalıyor.

Bilim insanları, bunun iklim değişikliği ve diğer çevresel baskıların yanı sıra megalodonun yok oluşunda bir faktör olabileceğini söylüyor.

Araştırmayı yürüten Almanya, Mainz’deki Johannes Gutenberg Üniversitesi’nden Prof Thomas Tutken, “Bu, modern büyük beyaz ile megalodon arasında, her ikisinin de hala hayatta olduğu zamanlarda okyanuslardaki gıda kaynakları üzerinde rekabet olduğuna dair kanıt bulmacasının bir parçası.” diyor.

Nature Communications’da yayımlanan araştırma hakkında yorum yapan Swansea Üniversitesi’nden Catalina Pimiento, megalodonun başına gelenlerin gizemini çözmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu söylüyor.

Yok olma, son on yılda birçok farklı açıdan incelendi ve çalışmalar birden fazla faktör önerdi. “Megalodonun ne yediğinin ve diğer köpekbalıklarıyla ne ölçüde rekabet ettiğinin gizemi devam ediyor.”

Megalodon’un bir insan ve beyaz köpekbalığı ile boy karşılaştırması.

Megalodon (Otodus megalodon), okyanuslarda yaklaşık 22 milyon yıl öncesinden yaklaşık 3 milyon yıl öncesine kadar dolaşan bir köpekbalığıydı. Adı “büyük diş” anlamına geliyor.

Büyük beyaz köpekbalığından üç kat daha büyük olan megalodon, 18 metre uzunluğa ve 60 tona kadar ağırlığa sahip olabilir.


BBC. 31 Mayıs 2022.

Makale: McCormack, J., Griffiths, M.L., Kim, S.L. et al. (2022). Trophic position of Otodus megalodon and great white sharks through time revealed by zinc isotopes. Nat Commun 13, 2980.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login