Maya Top Sahasının Altında Gizemli Bir Yeraltı Yapısı Bulundu

Meksika’nın Campeche kentinde, Maya top sahasının altında bir yeraltı yapısı ve başka bir bölgede Maya piramidinin tepesinde adaklar bulundu.

Kazı sırasında bulunan top sahası yer altı yapısının bir kısmı. C: Octavio Esparza Olguín

Meksika’daki arkeologlar, Maya top sahasının altına gizlenmiş boyalı duvarlara sahip gizemli bir yeraltı yapısı keşfettiler.

Ekip bu gizemli yapıyı, Mayalar ve diğer Orta Amerika halkları tarafından oynanan ritüel top oyununun top sahasını kazarken buldu.

Slovenya Antropolojik ve Mekansal Araştırmalar Enstitüsü’nden arkeolog ve kazı direktörü Ivan Šprajc, “Duvarları boyalı olan eski bir yapının bazı kısımlarını bulduk, ancak sadece daha sonraki kazılar alttaki yapının şeklini ve işlevinin ne olduğunu ortaya çıkarabilir.” diyor.

(İlgili: Peru’daki Kum Tepesinin Altında 5.000 Yıllık Tapınak Keşfedildi)

Šprajc, “Bulgunun çok önemli bir yapı olduğu açık; çünkü top sahaları normalde yalnızca bölgesel siyasi organizasyonun merkezleri olan büyük Maya yerleşimlerinde bulunuyor.” diyor.

Bir yeraltı yapısının bazı bölümlerinin bulunduğu, top sahası alanını gösteren, lidar tarafından oluşturulmuş bir görüntü. C: LiDAR verilerinin görselleştirilmesi

Meksika Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü’nden yapılan açıklamaya göre yapı, Erken Klasik döneme (MS 200 ila 600) ait olabilir ve boyalı bir sıva tabakasıyla kaplı olabilir.

Daha önce Šprajc ve meslektaşları, Meksika’nın Campeche eyaletindeki Maya Ovaları’nın geniş bir alanını, bir uçaktan milyonlarca lazer darbesi fırlatan bir teknik olan lidar ile araştırmıştı. Bu lazer darbeleri daha sonra yerden yansıyor ve uçaktaki makineye geri dönerek araştırmacıların arazinin topoğrafyasını haritalandırmasına olanak tanıyor.

Šprajc, “Konut binalarının ve tapınak piramitlerinin kalıntılarının bulunduğu birçok antik Maya yerleşim yeri bulduk.” diyor.

Maya piramidinin tepesinde bir hayvanın pençesini tasvir eden bir seramik parçası bulundu. C: Octavio Esparza Olguín

2023 yılında ekip, Maya Klasik döneminden (yaklaşık MS 200 ila 900) kalma birçok büyük piramidin yer aldığı, kayıp bir Maya şehri olan Ocomtún’u buldu. Yeni keşfedilen alan, Ocomtún’un güneyinde, daha önce keşfedilmemiş bir bölgede bulunuyor.

Açıklamaya göre ekip ayrıca bir plaza, 16 metre yüksekliğinde bir piramit ve dikdörtgen bir su deposunun bulunduğu başka bir alan keşfetti. Arkeologlar piramidin tepesinde bazı adaklar buldular: seramik kaplar; muhtemelen bir armadilloya ait seramik bir hayvan bacağı; ve bir bıçak veya mızrak ucu.

Šprajc, bu adakların 1.250’den 1.524’e kadar Geç Postklasik dönemde (İspanyol işgalcilerin gelişinden önceki son yüzyıllarda) tapınağın tepesine bırakıldığını söylüyor.

Arkeologlar Maya piramidinde bir bıçak veya mızrak ucu buldular. C: Octavio Esparza Olguín

Geç Postklasik dönemde, merkezi Maya Ovaları zaten siyasi kargaşa içindeydi. “Ancak 9. ve 10. yüzyıllarda aşırı nüfus, toprak tükenmesi, iklim değişikliği (uzun süreli kuraklıklar) ve yıkıcı savaşların neden olduğu ciddi demografik düşüşe yol açan krizden sonra insanlar bölgede kaldı.”

Šprajc, “Bu adak, Klasik dönem Maya yerleşimlerinin çoğunun terk edilmesinden sonra bile, küçük ve yoksul insan gruplarının hâlâ ortalıkta dolaşıp atalarının binalarının üzerine veya yakınlarına adak sunduklarını gösteriyor.”


Live Science. 14 Temmuz 2024.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login