Marmaris’te Amos Antik Kenti Kazıları İçin Sponsor Aranıyor

Muğla’nın Marmaris ilçesinde yer alan 2200 yıllık Amos Antik Kenti kazılarının başlayabilmesi için sponsor aranıyor. Selçuk Üniversitesi 3 yıl sürmesi planlanan kazı çalışmaları için 467 bin liralık bir bütçeye ihtiyaç olduğunu belirledi.

Marmaris’te Amos Antik Kenti Kazıları İçin Sponsor Aranıyor

Turunç Mahallesi Kumlubük mevkisinde bir tepenin üzerine kurulu olan ve geçmişi 2200 yıl önceye kadar uzanan Amos Antik Kenti’nde arkeolojik kazıların başlamasına karar verildi. Sponsor bulunduğu takdirde gelecek baharda başlaması planlanan kazıları Selçuk Üniversitesi gerçekleştirecek. Amos Antik Kenti’nde daha önce hiç arkeolojik kazı yapılmadı.

İlçe merkezine yaklaşık 25 kilometre uzaklıktaki antik kentin turizme kazandırılması için çalışmalar yürüten Marmaris Ticaret Odası başkanı Mehmet Baysal, daha önce Amos Antik Kenti’nin çevre düzenlemesi ve anıt eserlerin tescilini yaptırdıklarını belirtti ve kazılar için ise Marmaris Müze Müdürlüğü ve Selçuk Üniversitesi ile ortak çalışma başlattıklarını duyurdu.

Üniversitenin bütçenin hazırlanması durumunda antik kentte kazı çalışmalarına başlanabileceğini bildirdiğini dile getiren Baysal, sponsor aradıklarını, bulunamazsa oda olarak gerekli desteği vereceklerini dile getirdi.

Amos Antik Kenti

Helen dilinde ”Ana Tanrıça Tapınağı” anlamına gelen Amos, Rodos birliğinin önemli kentlerinden sayılıyor.

Helenistlik dönemde Samnaios adıyla bilinen Apollon, bu kentin baş tanrısı sayılıyor. Tepe üzerinde kurulan kentin etrafı 1,8 metre kalınlığında ve 3,5 metre yüksekliğinde kulelerle desteklenmiş surlarla çevrilmiş. Helenistlik devirden Doğu Roma dönemine kadar sürekli yerleşim gören kentin, ayakta kalan en önemli yapısı tiyatrosu.

Amos, çevresindeki koyları görebilen hakim bir noktada kurulmuş. Güneşin doğuşu ve batışını görebilme imkanı sunan antik kentte, teraslar da yer alıyor.

Rodos’un karşı yakasının önemli yerleşmelerinden sayılan ve günümüze kadar kazı çalışması yapılamayan Amos Antik Kenti’ndeki tiyatroya iki ayrı kent suru aşılarak ulaşılabiliyor.

1948 yılında Prof. Dr. George Ewart Bean tarafından yapılan kazılarda ortaya çıkarılan, milattan önce 2. yüzyıla ait kira sözleşmeleri, Amos’un 2 bin 200 yıllık bir geçmişi olduğunu gösteriyor.

Amos, Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulunun 14 Ekim 1978 tarihli kararıyla Birinci Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edildi.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login