Manisa’da UNESCO listesinde yer alan Bintepeler Lidya Tümülüslerinde kaçak kazı yapan defineciler suçüstü yakalandı.
Manisa’nın Salihli ilçesinde Anadolu’nun Piramitleri olarak adlandırılan Bintepeler Tümülüsleri yıllardır sürekli definecilerin kurbanı oluyor. Zaman zaman bölgede devriye gezen jandarma da definecileri durdurmaya yetmiyor.
Son üç yılda, kaçak olarak tümülüsleri kazan onlarca defineci yakalandı. Ancak bu kaçak kazıların sonu hiçbir zaman gelmiyor. Tümülüsler her geçen yıl tahrip olmaya devam ediyor.
(İlgili: 2021 Türkiye’sinden 7 Talihsiz Arkeoloji Olayı)
Son olarak 1. Derece arkeolojik sit alanı olan bölgede kaçak kazı yapan 6 kişi jandarma tarafından suçüstü yakalandı. Düzenlenen operasyonda şahıslar, 4 metre genişliğinde ve 20 metre derinlikte izinsiz kazı yaparken suç üstü yakalandı.
Operasyonda şüphelilerle birlikte beton delme, jeneratör, testere, çekiç, çapa, 50metre uzunluğunda ip ve halat, 40 metre uzunluğunda uzatma kablosu, Lidya dönemine ait 1 adet bakır sikke ele geçirildi.
“Anadolu’nun piramitleri”
Manisa’nın Salihli, Ahmetli, Saruhanlı ve Gölmarmara ilçeleri arasında “Bintepeler” olarak bilinen bölgede, MÖ 6. ve 7. yüzyıllara tarihlenen Lidya soyluları ve kraliyet ailesi üyelerinin defnedildiği irili ufaklı 115 tümülüs bulunuyor.
Ova üzerinde yükselen ve “Anadolu’nun piramitleri” olarak gösterilen tümülüsler, tarihi öneminin yanında doğal güzellikleriyle de çok sayıda ziyaretçiyi ağırlıyor.
Defineciler sürekli tahrip ediyor
Bintepeler Lidya Tümülüsleri, geniş bir alanda tarım arazilerine yayılmış olması nedeniyle sürekli kaçak kazılarla karşı karşıya kalıyor.
Geçtiğimiz sene, Ahmetli ilçesine bağlı Kendirlik Mahallesi yakınlarındaki iki tümülüs, kimliği tespit edilemeyen kişilerce iş makinasıyla kazılarak tahrip edildi.
Yapılan önleyici kolluk hizmetleri kapsamında son üç yılda, onlarca kaçak kazıya suçüstü yapıldı. Kazı yaparken yakalanan 80’den fazla defineci gözaltına alındı.
“İçleri boş”
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Aigai Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Yusuf Sezgin de tümülüslerde herhangi bir kıymetli varlık bulunduğunu düşünmediğini söylüyor.
Sezgin, “Burası dünyanın en büyük tümülüs mezarlık bölgelerinden ve Türkiye’deki en özel arkeolojik alanlardan biri. Zaten bu bölge yaklaşık 2.700 yıl boyunca yağmalanmış, içleri boş. Bütün antik çağ boyunca, Persler Anadolu’yu istila ettiğinde, Büyük İskender döneminde ve özellikle Bizans döneminde bu mezarlar hep soyulmuş. Antik çağda da definecilik vardı, bu tümülüsler de çok belirgin mezarlar olduğu için doğal olarak soyuldu. Ben soyulmayan tümülüs olduğunu düşünmüyorum. Dolayısıyla defineciler, boş yere buraları tahrip ediyorlar. Bunlar kültürel miras, elimizden geldiğince korumamız lazım.”
You must be logged in to post a comment Login