Malezya Mağaralarında 16.000 Yıllık İskelet ve Kristaller Keşfedildi

Arkeologlar, Malezya’daki mağaralarda yürüttükleri kazılarda, 16.000 yıl öncesine kadar uzanan mezarlar ve taş aletler ortaya çıkardı.

Gua Chalan bölgesinde gömülü olan bu iki iskelet, hidroelektrik bir gölün altında bırakılmadan önce oradaki kireçtaşı mağarasını kazan arkeologlar tarafından keşfedildi. C: Z. Ramli/Nenggiri Vadisi Kurtarma Kazıları

Malezya’da, hidroelektrik barajı için sular altında kalacak mağaralarda yapılan araştırmalar sonucunda, 16.000 yıla kadar uzandığı düşünülen ondan fazla tarihöncesi mezar keşfedildi.

Başkent Kuala Lumpur’un yaklaşık 215 kilometre kuzeyindeki uzak Nenggiri Vadisi’nde bulunan mağaralar, rezervuarın planlandığı gibi 2027 ortalarında dolması durumunda su altında kalacak ve 300 megavatlık bir hidroelektrik santralini besleyecek 53 kilometrekarelik bir göl oluşturacak.

Malezya Ulusal Üniversitesi’nde arkeolog olan Zuliskandar Ramli, keşfedilen iskeletlerin çoğunun bölgenin Neolitik öncesi kültürüne ait gibi göründüğünü söylüyor.

(İlgili: Malezya Kaya Resimleri, Şiddet Dolu Bir Hikayeyi Anlatıyor)

Bazı araştırmacılar bu kültürün, Güneydoğu Asya’nın diğer bölgelerinde de bulunan, Güneybatı Çin’den Endonezya’ya kadar uzanan benzersiz taş aletler yapan avcı-toplayıcı Hoabinhian kültürüne ait bir dal olduğunu öne sürüyor. Bilim insanları, bu toplulukların biber, bakla ve betel cevizi gibi günümüzde evcilleştirilmiş birçok yabani bitkiyi kullandıklarını düşünüyor.

Tarihlemeler, Nenggiri Vadisi mağaralarında keşfedilen en eski iskeletin 14.000 ila 16.000 yıl öncesine ait olduğunu gösteriyor. C: Z. Ramli/Nenggiri Vadisi Kurtarma Kazıları

Nenggiri Vadisi kazılarını yöneten Ramli, ekibinin dört farklı alanda 13 kireçtaşı mağarasında toplamda 16 bireye ait mezar bulduğunu belirtiyor.

Mağara buluntuları

Ramli’ye göre, 15 iskelet çömelmiş veya “tam bükülmüş” pozisyonda bulundu, bu da bu bölgedeki Neolitik öncesi bir defin uygulamasına işaret ediyor. Ancak diğer iskelet düz bir şekilde gömülmüştü ve bu mağaradaki tortul katmanların tarihlendirilmesi ve radyokarbon analizleri, iskeletin yaklaşık 6.000 yıl önce Neolitik döneme ait olduğunu gösteriyor.

Arkeologlar, 16 iskeletin yanı sıra mağaralardan 71.000’den fazla tarihöncesi eser çıkardı. Bu eserlerin çoğu işlenmiş taş alet parçalarıydı, ancak kazılarda ayrıca binlerce çömlek parçası ve taş süs eşyaları da bulundu.

Nenggiri Vadisi mağaralarında keşfedilen 16 gömütten sadece biri hariç hepsi bölgedeki Neolitik öncesi döneme, yani 10.000 yıldan daha öncesine tarihleniyor. C: Z. Ramli/Nenggiri Vadisi Kurtarma Kazıları

Malezya’nın devlet haber ajansı Bernama’ya göre, Nenggiri Vadisi’ndeki arkeolojik çalışmalar Mart 2022’de başladı ve Ekim 2023’te tamamlandı. En önemli buluntulardan biri ise, Gua Keledung Kecil adlı mağarada bulunan ve 14.000 ila 16.000 yıl öncesine tarihlenen tam bir insan iskeleti.

Ramli, “Bu, ülkede tam bükülmüş pozisyonda bulunan en eksiksiz ve en eski iskelet” diyor.

Mezar hediyeleri

Ramli, bulunan birçok eserin mezar eşyası olduğunu ve ölenlerle birlikte bunların da mağaralara kasıtlı olarak gömüldüğünü belirtiyor. Neolitik öncesi mezarlarda genellikle taş aletler, hematit mineralleri veya kırmızı aşı boyası ve kristaller bulunurken, Neolitik döneme ait mezarda taş bilezik, cilalı taş aletler ve çömlek parçaları vardı.

Nenggiri hidroelektrik projesinin 5 milyar Malezya Ringgiti (yaklaşık 1 milyar ABD doları) maliyeti olacağı tahmin ediliyor.

Nenggiri Vadisi’nin sular altında kalacak kısmındaki 13 kireçtaşı mağarasının “kurtarma” kazıları Mart 2022’de başladı ve Ekim 2023’te tamamlandı. C: Z. Ramli/Nenggiri Vadisi Kurtarma Kazıları

Proje, Malezya’nın elektrik şebekesine enerji sağlamak ve sulama projeleri için su temin etmenin yanı sıra, yerli Orang Asli halkı ve diğer yerel topluluklar için 2.000 iş olanağı yaratacak.

Ancak bazıları, barajın Orang Asli köylerini olumsuz etkileyeceğini, atalarının topraklarını ve ormanlarını su altında bırakacağını söylüyor.


Live Science. 10 Eylül 2024.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login