Malazgirt Savaşı’nın gerçekleştiği yerdeki çalışmalarda, içinde 5 mezarın yer aldığı 7 metre genişliğinde anıtsal bir yapı ortaya çıkarıldı.
Malazgirt Savaş Alanının Tespiti, Tarihi ve Arkeolojik Yüzey Araştırma projesi kapsamında 2020’de başlatılan çalışmalar devam ediyor. Sultan Alparslan’ın büyük bir zafer kazandığı Muş’un Malazgirt ilçesinde, farklı üniversitelerden akademisyenler ve öğrenciler, 1071 yılında gerçekleşen savaşın yapıldığı alanı tespit etmek için çalışıyor.
Geçtiğimiz yıllarda bölgede yapılan kazı çalışmalarında, Malazgirt Savaşı’nda kullanıldığı düşünülen çok sayıda ok, mızrak ve savaşa dair metal objeler bulunmuştu.
(İlgili: Malazgirt Savaş Alanında Silahlar Ortaya Çıkıyor)
Bu yıl da araştırmacılar, Türklere Anadolu’nun kapılarını açan Malazgirt Savaşı’nın yapıldığı alanın tespiti için çalışmalarına devam ediyor. Yüzey araştırmalarını tamamlayan araştırmacılar, Afşin Mahallesi’ndeki alanda başlattıkları kazılarda, içinde beş mezarın yer aldığı yedi metre genişliğinde anıtsal bir yapıyı ortaya çıkardı.
Projenin bilimsel danışmanı Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden Prof. Dr. Adnan Çevik, Malazgirt Savaşı’nın noktasal olarak yerini tespit etmek için çalıştıklarını ve Türkiye’de ilk defa kapsamlı savaş alanı arkeolojisini yürüttüklerini söylüyor.
Malazgirt Savaşı’nın yerini zaman ve mekana bağlı olarak tespit etmeyi amaçladıklarını belirten Çevik, “Hem savaşın izini teşkil eden metal objelere hem de savaşın yol açtığı insan kayıplarına yönelik çalışma yapıyoruz. Şu an kazı yaptığımız alan savaşın insan kayıplarına ilişkin olduğunu düşündüğümüz bir alan.” diyor.
Bu yıl yeni ortaya çıkardıkları bir yapıya odaklandıklarını belirten Çevik, “Burası ilginç bir alan. Çünkü güçlü bir mimari yapıyla çevrelenen beş mezarın kapaklarına ulaştık. Henüz kapakları açmadığımız için neyle karşılaşacağımızı bilmiyoruz. Hedefimiz Selçuklu Şehitliği olma ihtimalinin olup olmadığını belirlemek.” diyor.
Bugüne kadar bölgede yapılan çalışmalarda yaklaşık 650 metal obje Ahlat Müzesi’ne teslim edildi. Bunların içinde ok ve mızrak uçları, kılıç parçaları, kamalar, balta, gür başları gibi birçok savaş objesi var.
Çevik, bulunan eserler arasında belki de en önemlisinin, Bizans İmparatoru Diyojen’in 38 gramlık kurşun baskı mührü olduğunu, çünkü bunların savaşın burada olduğunu belgeleyen deliller olduğunu söylüyor.
Araştırmacılar kare planlı anıtsal yapının içinde tespit edilen beş mezarı açmayı ve böylece bu sezonki kazı çalışmalarını tamamlamayı planlıyor.
You must be logged in to post a comment Login