Mağara Sanatının Neandertaller Tarafından Yapıldığı Doğrulandı

Yapılan araştırmaya göre Neandertaller, 60.000 yıldan daha uzun bir süre önce bir İspanya’daki bir mağarada gerçekten dikitleri boyadı.

29 Temmuz 2021’de elde edilen bu görsel kombinasyonu, İspanya’nın güneyindeki Ardales mağarasındaki kısmen renkli bir dikit kulesinin görünümünü içeriyor.

Cueva de Ardales’teki bir dikitte bulunan kırmızı aşı boyası pigmentini soyu tükenmiş Neandertallere bağlayan 2018 tarihli bir makalenin yayınlanmasından bu yana, konu paleoarkeoloji topluluğunu rahatsız etmişti.

Tarihlendirme, sanatın en az 64.800 yaşında olduğunu ve modern insanların kıtada yaşamadığı bir zamanda yapıldığını öne sürdü.

Ancak PNAS dergisindeki yeni bir makalenin ortak yazarı Francesco d’Errico, bulgunun tartışmalı olduğunu ve demir oksit akışının bir sonucu olarak “bilimsel bir makale, bu pigmentlerin belki de doğal bir şey olduğunu söyledi.” dedi.

Yeni bir analiz, pigmentlerin bileşiminin ve yerleşiminin doğal süreçlerle tutarlı olmadığını ortaya çıkardı; bunun yerine pigmentler, püskürtme ve üfleme yoluyla uygulanmıştı.

(Dünyanın İlk Yanlış Anlaşılan Sanatçıları Neandertaller)

Dahası, dokuları mağaralardan alınan doğal örneklerle eşleşmedi ve bu da pigmentlerin harici bir kaynaktan geldiğini düşündürdü.

Daha ayrıntılı tarihleme, pigmentlerin on bin yıldan daha uzun bir süre arayla, zaman içinde farklı noktalarda uygulandığını gösterdi.

Bordeaux Üniversitesi’nden d’Errico, “Bu, Neandertallerin birkaç bin yıl boyunca birkaç kez mağarayı pigmentlerle işaretlemek için geldikleri hipotezini destekliyor.” diyor.

Neandertal “sanatını”, 30.000 yıldan daha eski olan Fransa’nın Chauvet-Pont d’Arc mağarasında bulunanlar gibi tarih öncesi modern insanlar tarafından yapılan duvar resimleriyle karşılaştırmak oldukça zor.

Ancak yeni bulgu, soyu yaklaşık 40.000 yıl önce tükenmiş Neandertallerin, uzun süredir tasvir edildikleri Homo sapiens’in kaba akrabaları olmadığına dair artan kanıtlara katkıda bulunuyor.

Ekip, pigmentlerin kelimenin dar anlamıyla “sanat” olmadığını, “bir alanın sembolik önemini sürdürmeyi amaçlayan grafik davranışların sonucu” olduğunu yazdı.

Mağara oluşumları “bazı Neandertal topluluklarının sembolik sistemlerinde temel bir rol oynadı”, ancak bu sembollerin ne anlama geldiği şimdilik bir sır olarak kalıyor.


Makale: Africa Pitarch Martí et al. 2021. The symbolic role of the underground world among Middle Paleolithic Neanderthals. Proceedings of the National Academy of Sciences 118 (33)

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login