Yeni yapılan bir araştırmaya göre, Lucy’nin türü Australopithecus afarensislerin kolları, bacaklarına göre daha kuvvetliydi ve yürüyüş biçimleri muhtemelen yetersizdi.
3.18 milyon yıllık Australopithecus afarensis fosili Lucy’nin kemiklerine yapılan tarama, kollarındaki ve bacaklarındaki görece kuvvetin, modern şempanzelerin ve modern insanların arasında olduğunu gösteriyor.
Amerika’daki Johns Hopkins Tıp Fakültesi’nden Christopher Ruff ve ekibinin yaptığı araştırma, 30 Kasım 2016’da PLOS ONE’da yayımlandı.
Erken insan atalarının bir derece yerde yürüdüklerini düşünülüyor. Fakat bu yürümenin ne kadar zaman ve ne kadar iyi olduğunu tespit etmek oldukça zor. Bunun bir nedeni de, uzun kollarının kendi hayatlarına uyarlanmasından ziyade ataların kalmış olması olabilir.
Ruff ve ekibi, Australopithecus afarensis’in hareketlerinde kollarını ne kadar kullandığını değerlendirmek için, Lucy’nin üst kol kemiği (humerus) ve üst bacak kemiğine (femur) yapılan X-ışını mikrotomografi taramalarıyla, modern şempanzelerin ve modern insanların taramalarını karşılaştırdı. X ışını mikrotomografi taramaları, örneğe zarar vermeden, enine kesitlerini kullanarak üç boyutlu modelleme için kullanılıyor.
Taramalar, Lucy’nin humerus ve femurundaki gücünün, günümüz şempanzelerinin ve insanların güçlerinin arasında olduğunu gösterdi. Bu sonuç, Australopithecus afarensis türü bireylerin, olasılıkla yiyecek aramak ya da yırtıcılardan kaçmak için kolları ile ağaçlar arasında hareket ederek önemli ölçüde zaman geçirdiğine işaret ediyor.
Bu sonuçlara ek olarak, Lucy’nin femur analizi, Australopithecus afarensis’in yürüme biçiminin modern insanlarınkinden daha az verimli olabileceğini ve yerdeki hareketliliğinin sınırlı olabileceğini öne sürüyor.
Araştırmacılar bulgularına dayanarak, bazı erken insan ataları için ağaçlar arasında hareket etmenin milyonlarca yıl boyunca önemli olduğunu düşünüyor.
Ruff, “Bu araştırmanın sonuçları, Lucy ve türünün aslında zamanlarının önemli bir kısmını ağaçlarda geçirdiğinin en doğrudan kanıtı.” diyor.
Çeviri: eurekalert.org 30 Kasım 2016.
Makale: http://journals.plos.org/plosone/article?id=info%3Adoi/10.1371/journal.pone.0166095
You must be logged in to post a comment Login