Louvre Müzesi İran ile Kültürel Miras ve Arkeoloji İşbirliği Yapacak

Fransa Paris’teki Louvre Müzesi, İran’la yeniden kültürel ve bilimsel işbirliğinin yolunu açan bir antlaşma imzaladı.

İran’ın Kültürel Miras ve Turizm Kurumu’nu da yöneten başkan yardımcısı Masoud Sultanifar Louvre müzesini gezdi. Müze, bu ziyaret için heykellerin üstünün örtülmediğini açıkladı.

Élysée Sarayı’nda imzalanan antlaşma 2019 yılına kadar yapılacak işbirliğinin çerçevesini belirliyor. Bu işbirliği sergi değiş tokuşları, yayınları, bilimsel ziyaretleri, eğitim programlarını ve arkeolojik kazıları kapsıyor.

Fransa ve İran ayrıca yağma ve yasadışı eser satışını durdumak için de birlikte çalışacak. Antlaşma, Fransa’nın Orta Doğu’daki tüm ülkelerle dengeli bir ilişki yürütme şeklindeki diplomatik politikasını takiben yapıldı.

Louvre Müzesi zaten Irak ve Suriye’nin kültürel mirasını korumasına yardım edeceğini söylemişti. Müze, Abu Dhabi’de bir de ek müze inşa ediyor.

Gerçekleştirilecek ilk proje, Kaçar Hanedanı (1789-1925) üzerine bir sergi olacak. Bu sergi kuzey Fransa’daki Lens’te bulunan Louvre’ın uydu müzesinde 2018 yılında yapılacak. Bu önemli bir sembolik seçim çünkü bu dönem, İranlı dinadamları tarafından sık sık eleştiriliyor.

Pers tarihi uzmanı ve geçen yaz Tahran’ı ziyaret eden, Louvre Müzesi’nin İslami Sanat Departmanı başkanı Yannick Lintz, ülkede Kaçar Dönemi’ne ait, yeni restore edilmiş özel bir fotoğraf ve video koleksiyonu bulunduğunu söylüyor.

Louvre Müzesi ayrıca, Horasan bölgesindeki Nişabur’da yapılan arkeolojik araştırmalara da katılabilir. Bu kazı da müzenin daha önce yürüttüğü ve Sasani İmparatorluğu’nun parçası olan İpek Yolu üstündeki Buhara, Özbekistan ve diğer yerlerdeki kazılarla bağdaştırılabilir.

Bir orta İslami dönem şehri olan Avec de çalışmaların yürütülebileceği başka bir alan. Bunun yanında bir ekibin Zagros Dağları’ndaki antik yerleşim Susa’ya geri dönmesi de gündeme geldi. Fransızlar 1980’deki Irak-İran savaşına kadar burada araştırma yapmış ve Hammurabi Kanunları gibi keşifler yapmıştı.


The Art Newspaper, Vincent Noce, 31 Ocak 2016

Robert Kolej’de okuduktan sonra, Kanada-McGill Üniversitesi’nde Antropoloji ve Klasik Tarih bölümlerini bitirdi. Koç Üniversitesi’nde Tarihöncesi Arkeoloji alanında yüksek lisans yaptı. 2015-2017 yılları arasında İstanbul’daki Pera Müzesi’nde koleksiyon sorumlusu olarak görev yaptı. Şu anda A.B.D.’deki Notre Dame Üniversitesi’nde doktora yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login