Limyra Kazılarında Helikopterle Stel Kurtarıldı

Antalya’daki Limyra Antik Kenti’nde Klasik döneme tarihlenen önemli bir stel, akropolden aşağı helikopterle indirilerek kurtarıldı. Kazı başkanı Martin Seyer kültürel ve tarihi açıdan büyük öneme sahip stelin kazı deposuna getirildiğini ve restorasyonuna başlandığını söyledi. 

Seyer, bu stelin aslında 1976 yılında bulunduğunu, fakat 2011’de yeniden keşfedilene kadar uzun süredir kayıp olduğunu ekledi. Seyer Arkeofili’ye yaptığı açıklamalara şöyle devam etti:

“Stel ilk başta, muhtemelen Limyra’daki bir Karya hükümdarına ait olan bir tümülüsün, hemen yanına dikilmişti. Bu Karya hükümdarı büyük ihtimalle bir arkhon, yani bir şehir-devlet yöneticisiydi, ve kendi mezarını bilinçli olarak Limyra’nın son hükümdarı Perikle’nin mozolesinin yakınına inşa ettirmişti.”

“Stelin dört cephesi de çifte balta çizimleriyle süslenmiş. Çifte balta, Karya Zeus’u Labrandos’un sembolüdür. Bu da mezarın sahibinin kökeni hakkında bir kanıt sunuyor.”

“Limyra’daki Çifte Balta Steli, Letoon’da bulunan Üç Dilli Yazıt yanı sıra, MÖ 360’tan sonra Likya’daki Karya egemenliğine tarihlenen en önemli arkeolojik buluntu sayılıyor.”

Seyer ayrıca “Kurtarma çalışması Kumluca kaymakamı ve Orman Genel Müdürü’nün destekleriyle, ve Rus helikopter firması Avialift’in işbirliğiyle gerçekleşti. Kendilerine teşekkürü borç biliriz” diye ekledi.

Limyra Antik Kenti

Limyra Antik Kenti en azından MÖ 6. yüzyıldan itibaren yerleşilmeye başlandı. Şehir en parlak dönemini MÖ 4. yüzyılın ilk yarısında, Likya Kralı Perikle’nin hükmü sırasında yaşadı. Limyra bu dönemde Likya’nın başkentiydi. MS 2. ve 3. yüzyıllarda da parlak bir dönem geçiren Limyra, depremler yüzünden zarar görmesine rağmen yeniden inşa edildi. Bizans Dönemi’nde piskoposluk merkezi olan şehir Arap akınları sonrasında MS 8-9. yüzyıllarda terk edildi.

Limyra 1970 yılından beri Avusturya Arkeoloji Enstitüsü tarafından kazılıyor. Kentte en kuzeyde bir akropol, bunun anında bir iç kale ve aşağı kale bulunuyor. Aşağı kalede surlar, sarnıçlar, Bizans Kilisesi ve Perikle Heroon’u bulunuyor.

 

Robert Kolej’de okuduktan sonra, Kanada-McGill Üniversitesi’nde Antropoloji ve Klasik Tarih bölümlerini bitirdi. Koç Üniversitesi’nde Tarihöncesi Arkeoloji alanında yüksek lisans yaptı. 2015-2017 yılları arasında İstanbul’daki Pera Müzesi’nde koleksiyon sorumlusu olarak görev yaptı. Şu anda A.B.D.’deki Notre Dame Üniversitesi’nde doktora yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login