Libya’da bir mağarada keşfedilen salyangoz kabukları, en az 150,000 yıl önce erken insanların yumuşakçaları yediğini, ve onları kabuğundan çıkarmak için taş matkap ya da dikenler kullandığını ileri sürüyor.
Araştırmacılar, Kuzey Afrika’daki erken insanların daha kolay yiyebilmek için kara salyangozlarının kabuklarını, özellikle bu iş için seçilmiş aletlerle deldiğini keşfetti.
Makalenin ilk yazarı Dr Evan Hill “Libya’daki Haua Fteah mağarasında bulunan onbinlerce yumuşakça kabuğu hem paleo-iklim canlandırmaları yapılabilmesi hem de radyokarbon tarihlendirmesi yapılması için incelendi. Kabuklar üstünde çalışırken, birçok örnek üzerinde insan eylemlerinin neden olmuş olabileceği hasarlar gördük. Ayrıca matkap olarak kullanıldığına dair izler taşıyan bir takım taş buluntular da keşfettik” diyor.
“LJMU ve Queen’s University Belfast’ta delinmiş kabuklar üzerine ve Cambridge Üniversitesi’nde taş aletler üzerine yapılan araştırmalar, yumuşakçaların Haua Fteah mağarasında en az 150,000 yıl önce tüketildiğini gösterdi” diyor Hill.
Dr Chris Hunt uzmanların bir süredir, erken insanların salyangoz yediğini ve salyangozların günlük çerezler olarak tüketildiğini düşündüğünü söyledi.
“Kesin olarak bilmek zor olsa da, 150,000 yıllık kabuklardaki delikler üzerine yaptığımız gözlemler durumun böyle olduğunu gösteriyor. Delik açmak, hayvanları dışarı çıkarmayı zorlaştıran vakumu yok ediyordu. Böylece insanlar yumuşakçayı doğrudan kabuğundan içlerine çekerek yiyebiliyordu.”
“Salyangozlar erken insanlar için oldukça demokratik bir yiyecek gibi görünüyor, çünkü onları herkes toplayabiliyordu. Salyangozlar zor zamanlarda yaygın olarak yenilmiş. Bugün ise lüks bir yiyecek olarak görülüyorlar” dedi Hunt.
Hunt DailyMail’e yaptığı açıklamada, salyangozların özellikle mağaranın 14,000 yıl ila 10,000 yıl önceki tabakaları arasında çok yaygın olduğunu söyledi. “Bu insanlar kesinlikle büyük miktarda salyangoz yemiş. Fakat çam fıstığı, yabani meyveler, yabani bitkilerin tohumları gibi bitkileri, ve kara kaplumbağası, antilop ve Berberi koyunu gibi hayvanları da tüketiyordu.”
“14,000-10,000 yıl önceki zaman diliminde insanların büyük bir yiyecek kıtlığı çektiğini düşünüyoruz. 10,000 yıl önce o kadar büyük bir kıtlık olmuş ki, çok küçük salyangozları bile toplamaları gerekmiş. Küçük salyangozları toplamak daha zordur ve fazla yiyecek değerleri yoktur,. Bu yüzden insanlar sadece çaresiz olduğu zamanlarda küçük salyangozları toplar.”
Diğer zaman dilimlerinde ise büyük ihtimalle daha az insan olduğu için, salyangoz, bitki, ve hayvan kalıntıları daha seyrekti, diyor Hunt. “Mağaranın en eski tabakalarındaki salyangozlar ise oldukça olağandışı, çünkü daha önce bu zaman diliminde böyle kanıtlara rastlanmamıştı. Bu tabakalarda başta Berberi koyunu olmak üzere hayvan kemikleri de bulundu, fakat bitkisel yiyeceklere dair bir kanıt bulamadık. Neden bitkisel kanıtlar bulunmadığından emin değiliz, fakat bitki kalıntıları iyi korunmadığı için olabilir.”
Daily Mail
You must be logged in to post a comment Login