Aydın’da antik çağda Latmos adıyla bilinen doğal yapısı ve tarih öncesi kaya resimleriyle ünlü Beşparmak Dağları’nda ikinci kutsal alan bulunmuş olabilir.
Arkeolojik tescil için Latmos’ta arazi çalışmalarını sürdüren Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ve Aydın Arkeoloji Müzesi uzmanları, bölgede yeni bir arkeolojik alan keşfetti.
Yörede yaşayan vatandaşların arazi sınırlarını belirlemek için oluşturduğu sınır duvarlarında kullandıkları taşları inceleyen uzmanlar, yeni buluntunun izlerine rastladı. Buluntuların aynı bölgede yıllar önce bulunan Zeus Akroios’a adanan Dikilitaş kutsal alanına çok benzediğini söyleyen Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü,
“Yapılan çalışmalar sırasında bir arazide kullanılan işlenmiş sınır taşları dikkat çekti. Çevrede yapılan araştırmalarda, çok yakında pek çok buluntuya rastlandı. Yeni buluntunun aynı bölgede Dr. Anneliese Pesclow’un tespit ettiği Zeus Akroios’a adanan Dikilitaş kutsal alanına çok benzemesi; ikinci kutsal alan mı sorusunu gündeme getirdi. Uzman arkeologlar tarafından yapılacak çalışmalar sonucunda yeni buluntuların ne olduğu meydana çıkarılacak. Yakın bölgede yapılan yüzey araştırmalarında daha pek çok benzer taşın toprağa dikili olduğunu gördük. Antik dönemde kullanılan tarım teraslarının ve kaya mezarlarının bölgede bir yaşam alanı olduğu konusunda fikir veriyor” dedi.
Bölge Taş Ocaklarına Kurban Gidebilir
Söke İlçesinde bulunan, Beşparmak Dağları’nın çeşitli yerlerinde yer alan ve MÖ. 6000 ila MÖ. 5000 yıllarına tarihlenen eşsiz kaya resimleri, ardı ardına açılan taş ocakları nedeniyle büyük tehlike altında. Eğer Beşparmak Dağları Milli Park ilan edilmezse burada doğal ve arkeolojik olan her şeyin tahrip olacağı, hatta yok olacağı düşünülüyor.
Sürücü konuşmasında bölgenin büyük tehlike altında olduğuna vurgu yaparak şöyle dedi: “Daha 172 mağara ve kaya sığınağındaki tarih öncesi kaya resimleri, manastırlar, kaleler, savunma yapıları, antik yollar ve birçok tarihi buluntuların tescil işlemleri bitmemişken, bu çalışmalar sırasında bile yeni yerler keşfedildiği görülüyor. Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ve Aydın Arkeoloji Müzesi’nin bir avuç duyarlı uzmanlarından oluşan ekibin hem tescil çalışmalarını yürütmesi hem yüzey araştırmalarını yapmaları 10 yıllar sürecek. Bu nedenle Latmos’un koruma sınırlarının çizildiği bölgede hiçbir maden faaliyetinin olmaması gerekir.”
You must be logged in to post a comment Login