Denizli’de yer alan Laodikeia Antik Kenti’nde gün yüzüne çıkarılan Kutsal Agora, restorasyon çalışmaları ile 2000 yıl önceki ihtişamlı görünümüne kavuşacak.
Denizli’nin Eskihisar Mahallesi yakınında yer alan ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ndeki Laodikeia Antik Kenti’nde yürütülen kazılarda, 10 metrelik sütunların bulunduğu ve 35.000 metrekarelik alana yayılan Kutsal Agora gün yüzüne çıktı.
Laodikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, Kutsal Agorayı 2.000 yıl önceki haline getireceklerini söyledi.
Bu yıl içinde özellikle Kutsal Agora ile batı tiyatrosunda kazı ve restorasyon çalışmasına ağırlık verdiklerini belirten Prof. Dr. Şimşek, “Gelecek 3-4 yıl içerisinde Laodikeia, dünyanın en gözde gezilip görülecek mekanları arasında yer alacak. Laodikeia’da arkeolojik materyal çok fazla, Kuzey Kutsal Agora’nın eşi benzeri yok. Arka bölümde 100 metre uzunluğunda 11 metre yükseklikte resimlerle süslü duvarın ayağa kaldırılıp, ahşap çatı sistemi ile buradaki kiremitlerin orijinalindeki gibi bire bir yapılarak konulması, dünya arkeolojisi bakımından çok önemli olacaktır.” dedi.
Anadolu’nun en büyük kutsal alanı olarak bilinen Agora’nın bulunduğu yerde yapılan kazı çalışmalarında, MS. 494 yılında meydana gelen büyük depremle yıkılan, 10.8 metre yüksekliğindeki sütunların bulunduğu Kutsal Agora’nın yüzeyin 7 metre derinliğinden gün yüzüne çıkardıklarını belirten Şimşek,
“Kuzey Kutsal Agora’daki çalışmalar çok önemli, 35.000 metrekarelik bir yüz ölçüme sahip. Burada, 10.8 metrelik ‘portik’ dediğimiz sütunlu galeri sistemi var. Devasa sütunlu galerileri ayağa kaldırmıştık. 4. yüzyıldan itibaren MS. depremlere bağlı yıkılan binaların dolgularının atıldığı moloz dağı söz konusuydu. Burada yıllara göre sistemli kazı çalışmaları yapıyoruz. 7 metrelik dolgu var. Bu dolgunun içinden heykel başları, takılar, seramik kap ve kacaklar buluyoruz. Bu yıl içinde Kuzey Kutsal Agora güney ve batı portikte 34 adet sütunu orijinali gibi restore edip ayağa kaldırdık. Yaklaşık 2.000 yıl öncesinin yapısını tekrar canlandırmayı düşünüyoruz. Bunun dünyada pek örneği yok, bu yönüyle önemli bir proje. İki yıllık bir proje bu” dedi.
Prof. Dr. Şimşek, Laodikeia Antik Kenti’ndeki Batı Tiyatrosu’nda da önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi. Şimşek,
“Batı Tiyatrosu diye adlandırdığımız Helenistik tiyatroda sahne binasında çalışmalar başlattık. Biz bu tiyatroyu iki yıl içerisinde tüm Denizli ve ülkemizin kullanımına açmayı hedefliyoruz. Sahne binasının birinci katı tamamen, ikinci katının ise bir kısmı ayakta. Tiyatroda çok güzel kabartmalar var ve heykellerle sahne binasını süslendiğini biliyoruz. Heykellerin parçalar halinde buluntuları ortaya çıkarıldı. MS. 5. yüzyılda kentin sur duvarlarıyla küçültülerek daraltılmasına bağlı olarak sahne binasının sur duvarı olarak kullanıldığını biliyoruz.” diye dedi.
DHA
You must be logged in to post a comment Login