Denizli’deki Laodikeia Antik Kenti’nde devam eden sahne binasının restorasyon çalışmaları sırasında renkli Skylla Grubu heykelleri keşfedildi!
Heykeller, Hellenistik Dönem’in barok stilini yansıtan ve orijinal boyalarıyla günümüze ulaşan nadide eserler olması bakımından önem taşıyor.
Homeros’un Odysseia Destanı’nda, Odysseus’un Troya Savaşları sonunda 10 yılda memleketine dönüşünde başından geçen olaylar içinde deniz canavarı Skylla ile olan karşılaşması önemli bir yer tutuyor. Destana göre Skylla, Messina Boğazı’nda (İtalya kıyıları) pusuda bekleyen kadın başlı vücudunun alt kısmı çepeçevre vahşi köpeklerden oluşan bir deniz canavarıydı. Odysseus’un gemisi bu canavarın pusuya yattığı mağarasının önünden geçerken köpeklerin saldırdığı ve Odysseus’un altı arkadaşı Stesios, Ormenios, Ankhimos, Ornytos, Sinopos ve Amphinomos’u parçalayıp yediği anlatılıyor.
(İlgili: Laodikeia Antik Kenti’ndeki Anıtsal Traian Çeşmesi Ayağa Kaldırıldı)
Kazı Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, antik kentte bulunan “eşsiz ve renkli” Skylla grubu heykellerinin, Batı Tiyatrosu sahne binasının restorasyon çalışmaları sırasında bulunduğunu söylüyor.
Bu çalışmalarda pagan inancının sona ermesi ve Hristiyanlığın başlamasına bağlı olarak, sahne binasına ait heykellerin bir kısmının sağlam, bir kısmının da kırılarak loca altlarındaki dolgulara atıldıklarını belirten Prof. Dr. Şimşek, “Bu heykellerden en önemlilerinin başında Skylla grubu yer alıyor. Dolgu içinde Skylla Canavarı grubunu oluşturan Skylla başı ve eli, Skylla’nın kasık etrafında yer alan vahşi köpeklerin saldırarak öldürdüğü Troya Savaşlarının Ithaka Kralı Akhalı kahramanı Odysseus’un gövdesi, arkadaşlarına ait birinin başı olan iki gövde üstü ile gemi pruvası bulundu.” diyor.
Prof. Dr. Şimşek, heykellerin barok stilde milattan önce 2. yüzyıl başlarında Rodoslu heykeltıraşlar Athanadoros, Hagesandros ve Polydoros tarafından yapıldığını söylüyor.
Heykel grubunun arkeoloji dünyasında erken Roma dönemine ait tek kopyası, 1957 yılında İtalya’nın batısında, İmparator Tiberius’ın villasının bulunduğu Sperlonga’da bir mağara önünde tespit edilmişti.
Prof. Dr. Şimşek, “Ancak bizim Laodikeia Batı Tiyatrosu’nda tespit ettiğimiz bu grup, özellikle de geç Hellenistik erken imparatorluk, yani erken Augustus Dönemi’ne, MÖ 27 ila MS 14 yıllarına tarihleniyor ve arkeoloji dünyasında bu ana kadar tespit edilen en erken Hellenistik dönem orijinine göre yapılan orijinal grup” diyor.
“Bugüne kadar arkeoloji dünyasındaki bulunan ve orijinaline göre yapılan en erken eser grubu olması bakımından çok önemli. Renkleriyle birlikte bu parçaları ortaya çıkarmış olmamız hakikaten bizi çok sevindirdi. Bu yönüyle de bu eserler şu anda arkeoloji dünyasında en erken ve böyle Homeros destanlarında, Odysseia destanında anlatılan önemli bir efsaneyi somut olarak arkeolojik verilerle bulduğumuz eserler olması bakımından çok önemli.”
Araştırmacılar, vahşi Skylla köpeğinin saldırdığı figürün yüzündeki acı ifadesinin çok gerçekçi ve kaliteli tasvir edildiğini belirtiyor. Ayrıca figürün boyaları iyi derecede korunarak günümüze kadar ulaşmış.
You must be logged in to post a comment Login