Fosil yavru dişleri ve kemikleri; bazı dinozorların, yavrularını Kuzey Kutbu yakınlarında büyüttüğüne işaret ediyor.
Yeni fosil kanıtlarına göre dinozorlar Kuzey Kutbu’nu yalnızca yazlık olarak kullanmadı; bütün bir yılı orada geçirdi.
Kuzey Alaska’daki Colville Nehri civarında bulunan yüzlerce kemik ve diş, dinozorların yumurtadan yeni çıkmış yavrularına aitti. Prince Creek Formasyonu’nun çıkıntılarından düşen kalıntılar; tyrannosaurlar ve ördek gagalı hadrosaurlar ile boynuzlu ve yakalı ceratopsiaları da içeren yedi dinozor ailesini temsil ediyordu.
(Donarak Tarih Öncesinden Günümüze Ulaşan 8 Hayvan)
Alaska Üniversitesi Kuzey Müzesi’nden Paleontolog Patrick Druckenmiller, “Bunların, şimdiye dek bilgi sahibi olduğumuz (kuş olmayan) dinozorlar arasında en kuzeyde yaşayanlar olma özelliğini taşıdıklarını söyleyebiliriz.” diyor. “Ve şimdi, kuzey enlemlerine doğru gitmelerinin tek nedeninin göç olmadığı fazlasıyla açık: Aslında orada, yani Kuzey Kutbu’nda yuva yapıyorlar, yumurtluyorlar ve kuluçkaya yatıyorlardı.”
Daha önceki bir çalışmaya göre bu dinozorlardan bazılarının altı aya kadar süren bir kuluçka dönemi vardı. Druckenmiller ve meslektaşlarının Current Biology adlı dergide belirttiklerine göre bu durum, Kuzey Kutbu’nda yuva kurmuş herhangi bir dinozorun kış gelmeden güneye göç etmek için çok az zamanı kaldığını gösteriyordu. Ayrıca yavrular, böylesine uzun bir yolculukta çok fazla zorlanmış olmalıydı.
Kuzey Kutbu, dinozorların yaşadığı dönemde günümüzden biraz daha sıcaktı. Prince Creek Formasyonu’ndaki fosilleşmiş bitkiler; yaklaşık 80 milyon ila 60 milyon yıl önce, bölgenin yıllık ortalama sıcaklığının -günümüz Ottawa’sına benzer şekilde- 6 °C olduğunu gösteriyor. “Kışı Kuzey Kutbu’nda geçiren dinozorlar; karanlık aylara, soğuk havaya ve hatta kara dayanmış olmalı.” diyor Druckenmiller.
“Bu dinozorlar yalıtım sağlayan tüyler ve bir dereceye kadar sıcakkanlılık sayesinde soğuk hava ile savaşmış olabilir. Ayrıca otçullar da karanlık aylarda taze besin azaldığında çürümüş bitki örtüsünü yemiş ya da kış uykusuna yatmış olabilir. Bu bebek dinozor fosillerinin keşfi, cevaplardan daha fazla soruyu açığa çıkardı.” diyen Druckenmiller ekliyor: “Pandora’nın kutusunu açtık.”
Science News. 24 Haziran 2021.
Makale: Druckenmiller, P. S., Erickson, G. M., Brinkman, D., Brown, C. M., & Eberle, J. J. (2021). Nesting at extreme polar latitudes by non-avian dinosaurs. Current Biology.
You must be logged in to post a comment Login