Kütahya’daki Aizanoi Antik Kenti’nde, Eros, Dionysos ve Herakles heykel başlarıyla birlikte ilk defa bütün halde bir heykel bulundu.
Anadolu’daki en iyi korunmuş Zeus Tapınağı’na ev sahipliği yapan ve 2012 yılında UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne dahil edilen Aizanoi Antik Kenti’ndeki kazı çalışmaları, Penkalas Çayı, agora ve tiyatro bölümlerinde devam ediyor.
(İlgili: Aizanoi Antik Kenti’nde Büyük Bir Heykel Başı Bulundu)
Araştırma ekibi, antik çağda Penkalas, günümüzde ise Koca Çay olarak bilinen çay yatağında çalışmalarını yoğunlaştırdı. Kazı Başkanı Prof. Dr. Gökhan Coşkun ile devam eden bu yılki kazılarda, 3 nolu köprünün kalıntılarında oldukça heyecan verici bulgular ortaya çıkarıldı.
Bölgede devam eden 2022 yılı kazılarında 210 cm boyunda, ilk defa bütün halde bir heykel bulundu. Araştırmacılar bu heykel için, “bugüne kadar bulduğumuz neredeyse tam tek heykel.” diyor. Bölgedeki bütün halde bulunan tek heykel olma özelliğine sahip heykel, bir erkeği betimliyor ve 210 cm yüksekliğe sahip. Sadece kaidesinin yarısı ve bir ayağı eksik; diğer kısımları günümüze kadar tamamıyla korunmuş. Araştırmacılar, 2023 yılında yapılacak çalışmalarda heykelin bu eksik parçasını da bulmayı umuyor.
Kazılarda ayrıca Eros, Dionysos ve Herakles’i tasvir eden heykel başları da ortaya çıkarıldı. Araştırmacılar ilk olarak, bu sezon buldukları Herakles başının, 2020 yılında yine aynı yerde bulunan Herakles gövdesine ait olduğunu düşündü. Ancak parçalar birbirine uymadı.
Penkalas Çayı’ndaki kazılarda Roma dönemine ait 2 No’lu mermer köprünün restorasyonunun tamamlandığını belirten Kazı Başkanı Prof. Dr. Gökhan Coşkun, tamamen yıkılan 3 No’lu köprüde çalışmaların sürdüğünü söylüyor.
Prof. Dr. Coşkun, “Bir önceki sezondan beri bu alanda bol sayıda irili ufaklı çeşitli mermer heykel parçaları buluyorduk ki bunlardan bazıları, tam olsalar yükseklikleri 3- 3,5 metreyi bulacak parçalar. 2022 yılı kazı sezonunda 3 No’lu köprü enkazında yaptığımız çalışmalar ile köprüye ait çok sayıda bloğu ortaya çıkardık. Bu çalışmalar esnasında sadece köprüye ait parçalarla karşılaşmadık. Bunun yanı sıra bir güneş saati ve çok sayıda mermer heykel parçalarıyla karşılaştık.” diyor.
Araştırmacılar, bu alanda bulunan eserlerin farklı yıllara tarihlendiğini fakat heykel parçalarının genel olarak günümüzden 1.800 ila 2.000 yıl öncesine ait olduğunu söylüyor.
Aizanoi Antik Kenti
Aizanoi kenti, antik Frigya’ya bağlı olarak yaşayan Aizanitis’lerin ana yerleşim merkeziydi. Zeus Tapınağı çevresinde yapılan kazılarda, MÖ 3.000 yıllarına ait yerleşim izleri açığa çıkarıldı. Helenistik dönemde bu bölge değişimli olarak Bergama’ya ve Bithynia’ya bağlı iken, MÖ 133’de Roma egemenliğine girdi.
Zeus Tapınağı, Stadyum-Tiyatro kompleksi ve Macellum’u ile Roma döneminde önemli kentlerden biriydi. Bir tepe üzerine kurulmuş olan ve şehrin önemli dinsel yapısı olarak görülen Zeus Tapınağı dünyanın en iyi korunmuş Zeus tapınaklarından biri.
Şehrin kuzeyinde 13.500 kişi kapasiteli stadyum ve 20.000 kişi kapasiteli tiyatronun bir kompleks şeklinde yapılması antik dönemde Aizanoi’den başka hiçbir yerde görülmezken, MS 2. yüzyılın ikinci yarısına tarihlenen Aizanoi Macellum’u ise dünyanın bilinen ilk borsalarından biri.
You must be logged in to post a comment Login