2005 yılında Kütahya’da yanan bir evin enkazında bulunan hayvan figürlü taban mozaiği, MS 4. ila 5. yüzyıllara tarihleniyor.
Kütahya’nın Simav ilçesinde yer alan ve yanarak harabeye dönen 200 yıllık tarihi evin kamulaştırma işlemleri tamamlandıktan sonra, yaklaşık 1.500 yıllık taban mozaiğinin kurtarma kazıları 2016 yılında gerçekleştirildi.
Aslan, fil gibi hayvan figürlerinin görüldüğü mozaiğin bulunduğu yapı, Erken Hristiyanlık dönemine ait bir kilise kompleksinin bir parçası. Yer yer büyük boşlukları bulunan iki panodan oluşan mozaikte, yaklaşık 1.800.000 adet tessera kullanıldığı tahmin ediliyor.
Üç daire motifi ile başlayan mozaikte, ortadaki dairenin içinde beyaz zemin üzerine siyah renkte hayat ağacı motifi yer alıyor. Üçlü daire motifinden sonra dikdörtgen bordür içinde yedi sıra yazıt görülüyor. Yazıtlı kısmın altında ise tavus kuşu motifi yer alıyor. Tavus kuşu erken Hristiyanlık Dönemi’ne ait yapılarda, gerek mozaiklerde, gerekse mimari elemanlarda sık kullanılan bir figür.
Tavus kuşunun altında üç sıra, siyah-beyaz-siyah renklerden oluşan bordür içinde, on panele bölünmüş alanda, 10 adet hayvan tasviri yer alıyor. Sadece dört paneldeki hayvan figürlerinin belirgin olduğu alanda, horoz, fil, manda ve aslan tasvirleri görülüyor.
You must be logged in to post a comment Login