Araştırmacılar, 5.300 yıl önce yaşamış bir insan üzerinde yapılan en erken başarılı kulak ameliyatının kanıtlarını buldu.
Scientific Reports dergisinde yayımlanan makalelerinde grup, 2018’de El Pendónis Dolmeni’nde bulunan bir insan kafatası çalışmalarını ve ondan öğrendiklerini anlatıyor.
El Pendónis Dolmeni, İspanya’nın Burgos kenti yakınlarında bir kazı alanı. Önceki araştırmalar, alanın bir zamanlar erken insanlar tarafından mezar odası olarak kullanıldığını gösterdi. Bununla beraber, alanın milattan önce 3.800 ile 3.000 yılları arasında yaklaşık 800 yıl boyunca kullanıldığını da gösteriyordu.
(İlgili: Neolitik Mezardaki Kişi, Başarısız Bir Beyin Ameliyatı Geçirmiş)
2018 yazında, alanda bir kafatası bulundu ve depoya kondu. Daha yakın zamanlarda, araştırmacılar yeniden kafatasını alıp, ona daha yakından baktılar. Bunu yaparken, kulak rahatsızlığını tedavi etmek için bir tür kranial cerrahi kanıtı taşıdığını buldular.
Ayrıca, 35 ila 50 yaşları arasında bir kadın olan hastanın ameliyattan kurtulduğunu ve en az birkaç ay boyunca hayatta kaldığını gösteren kanıtlar buldular. Kafatasında bulunan deliklerde kemik büyümesine dair kanıtlar vardı. 5.300 yıl öncesine tarihlenen bu kafatası, bilinen en eski kulak ameliyatı örneğini barındırıyor.
Günümüzde mastoidektomi olarak bilinen prosedür, enfekte olmuş kulağın arkasındaki alanı temizlemek için yapılır. Sorunun düzeltilmemesi bazı durumlarda sağırlığa veya ölüm de dahil olmak üzere daha ciddi sorunlara yol açan ilerleyici enfeksiyonlara neden olabilir. Bu prosedürün uygulandığı kadının iki kulağına da bu işlem gerekmişti. İnanılmaz derecede acı verici olan bu ameliyata istekli olması, durumunun ona çok acı verdiğini düşündürüyor.
Kafatasının daha fazla incelenmesi, çok fazla diş kaybettiğini gösterdi, bu da ameliyat olduğunda oldukça yaşlı olduğunu gösteriyor. Araştırmacılar ayrıca, muhtemelen cerrahi prosedürün sonucu olan genişlemiş işitme kanallarının kanıtlarını buldular.
Cerrahi hastayla aynı mezarda, bir çakmaktaşı alet keşfedildi. Çakmaktaşının birkaç kez ısıtıldığına dair kanıtlar vardı. Bunun sebebi muhtemelen kanamayı durdurmak için aleti bir dağlama aracı haline getirmekti.
Phys. 23 Şubat 2022.
Makale: Díaz-Navarro, S., Tejedor-Rodríguez, C., Arcusa-Magallón, H., Pastor-Vázquez, J. F., Santos-Pérez, J., Sánchez-Lite, I., … & Rojo-Guerra, M. (2022). The first otologic surgery in a skull from El Pendón site (Reinoso, Northern Spain). Scientific reports, 12(1), 1-10.
You must be logged in to post a comment Login