İsrail’deki arkeologlar, MÖ 7. yüzyıla tarihlenen ve böyle bir konforun çok lüks olduğu bir zamana ait özel bir tuvalet keşfettiler. Ekip, oyma kireçtaşını, Kudüs’ün Armon Hanatziv semtinde bir inşaat çalışması öncesinde ortaya çıkardı.
İsrail Eski Eserler Kurumu (The Israeli Antiquities Authority), pürüzsüz ve oyma kireçtaşı tuvaletin, günümüz Eski Şehri’ne bakan geniş konağın parçası olan dikdörtgen bir kabinde bulunduğunu söylüyor. Tuvalet, insanların rahat bir şekilde oturması için tasarlanmış, altına da derin bir foseptik kazılmış.
Kazıyı yöneten Yaakov Billig, “Antik dönemde özel bir tuvalet kabini çok nadir görülen bir durumdu, bugüne kadar sadece birkaç tane bulundu.” diyor.
(Tarih Boyunca Tuvalet Kullanımı)
“Tuvaleti satın almaya sadece zenginlerin gücü yetiyordu.” diyor ve bir zamanlar ünlü bir hahamın, zenginliğin “masasının yanında bir tuvalete sahip olmak” olduğunu öne sürdüğünü de sözlerine ekliyor.
Eski Eserler Kurumu, foseptikte bulunan hayvan kemikleri ve çömleklerin, o dönemde yaşayan insanların yaşam tarzlarına, beslenme düzenlerine ve eski hastalıklara ışık tutabileceğini söylüyor.
Tuvalet kabininde 30 ila 40 kase bulundu. Araştırmacılar, tuvalet kabininin içinde bulunan bu kaselerin içinde tütsü veya diğer koku ürünleri barındırmış olabileceğini söylüyor.
Arkeologlar, dönemin taş sütun başlarını ve sütunlarını da ortaya çıkardı. Ayrıca meyve bahçelerinin ve su bitkilerinin bulunduğu yakınlardaki bir bahçeye dair kanıtlar olduğunu söylüyorlar. Bu da orada yaşayanların oldukça zengin olduklarına dair daha fazla kanıt sunuyor.
The Associated Press. 5 Ekim 2021.
You must be logged in to post a comment Login