Konya’da Selçuklu Köşkü Gün Yüzüne Çıkıyor

Konya’da Sultan II. Kılıçaslan tarafından yaptırılan Sultan Kılıçaslan Köşkü “2. Kılıçarslan Köşkü Koruma, Canlandırma ve Kentsel Tasarım Projesi” kapsamında gün yüzüne çıkıyor.

Konya’da Selçuklu Köşkü Gün Yüzüne Çıkıyor

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Selçuklu başkenti Konya’da, tarihi eserler restorasyon ve kazı çalışmalarıyla ayağa kaldırılıyor. Kentin ortasındaki ‘Alaaddin Tepesi’ adı verilen höyüğü çeviren Selçuklu surlarının bir burcu üzerine oturtulmuş olan Sultan Kılıçaslan Köşkü, koruma ve canlandırma projesi kapsamında günyüzüne çıkacak.

Konya’nın, Çatalhöyük’ten bugüne insanlık tarihinin en eski yerleşim yerlerinden birine ev sahipliği yaptığını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek,

“Kentte restorasyon kazı çalışmalarımız sürüyor. 2. Kılıçarslan Köşkü Koruma, Canlandırma ve Kentsel Tasarım Projesi kapsamında köşkün üzerindeki beton şemsiye güvenli bir şekilde kaldırılarak dolgu altında kalan kısım ortaya çıkarılıp, burcun gerçek ölçülerine yakın görsel algının sağlanmasını hedefliyoruz. Kazılarda köşkün batı duvarlarına ait mimari parçalara ulaşılması durumunda burcun tamamlanması konusu yeniden değerlendirilecek. Proje tamamlandığında Konya’da yeni bir tarihi alan oluşacak. Ziyaretçilerin gezebileceği çok önemli ve yeni bir tablo ortaya çıkacak.” dedi.

Sultan Kılıçaslan Köşkü

Alaaddin Tepesini çeviren iç kalenin kuzey eteğinde yer alan  Sultan Kılıçaslan Köşkü muhtemelen II. Kılınçaslan’a aittir. Köşk, Alaaddin Keykubat I zamanında genişletilerek tamir edilmiş, kare bir plan üzerine harç ve tuğlalarla iki kat olarak yapılmış, altı kat kerpiç ve molozlarla takviye edilmiştir. Köşk bugün harap olmuş bir duvar parçasından ibarettir. Son defa 1961 yılında bu tek duvarın beton bir şemsiye ile muhafazası yoluna gidilmiştir.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login