1958 yılında Beyşehir’de Pappa-Tiberiopolis kenti kalıntılarında bulunan Konya Herakles Lahdi, MS 220-260 yıllarına tarihleniyor.
“Herakles’in 12 İşi”nin betimlendiği lahit, Anadolu’da şimdiye kadar bulunmuş, yüksek kabartma tekniğinde yapılan Herakles lahitlerinin en iyi örneği. Günümüzde Konya Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.
İçinde günümüze dek sağlam ulaşmış iki insan iskeleti çıkan lahdin baş tarafında, solda ayakta Herakles’in annesi Alkmene, ortada oturan, elinde yerküre ve bilicilik kitabı ile Pythia kahini ve sağda filozof Prodikos betimlenmiş. Eğer lahitlerin kısa yan yüzlerinden birinde ölü ve ailesinin tasvir edildiği şeklindeki genel kanıdan hareket edecek olursak, bu lahdin filozof Prodikos’un soyundan gelen bir kişiye ait olması muhtemel. Kapak üzerinde ölen kişi ve eşinin uzanmış olarak tasvir edilen portreleri ve etrafında Eros betimleri bulunuyor.
Diğer üç yüzünde ise oldukça detaylı bir işçilikle betimlenmiş Herakles’in 12 İşi’ne dair sahneler yer alıyor. Bu sahneler sırasıyla:
Nemea Aslanı’nı yenmek, Lerna gölündeki Hydra’yı öldürmek (çok başlı yılan olan Hydra, tanrıça Hera tarafından yetiştirilmiştir), Artemis’in kutsal hayvanlarından Kyreneia Geyiğini yakalamak, Erymanthian dağında yaşayan büyük yaban domuzunu diri yakalamak, Augias’ın ahırlarını bir günde temizlemek, Stymphalos’da yaşayan ve o bölgedeki insanların rahatını kaçıran Stymphalian Kuşlarını kovmak, Girit’e gidip Poseidon’un Minos’a verdiği azgın Girit Boğası’nı getirmek, Trakya kralı Diomedes’e ait olan dört vahşi kısrağı yakalamak, Amazonlar kraliçesi Hippolita’dan büyülü kemerini almak, Okeanos’un bir adasında bulunan üç gövdeli dev Geryoneus’un sığırlarını çalmak, Hesperidler’in altın elmalarını getirmek, Hades’in ölüler ülkesini koruyan Kerberos adlı köpeği yeryüzüne çıkarmak.
You must be logged in to post a comment Login