Helenistik Kommagene Krallığı’nın merkezlerinden biri olan Adıyaman’da (Semsur) bulunan Perre’de şehrin turizme kazandırılması adına kazılar başlayacak. Adıyaman merkezine 5 kilometre uzaklıkta bulunan antik kentte 200 kadar taş mezarın yanısıra hala işlevini kaybetmemiş bir çeşme bulunmakta.
Antik Kommagene’nin Samosata (Samsat) ve Melitene (Malatya) ile birlikte en önemli merkezlerinden olan Perre, Roma kaynaklarında güzel suyu ile bahsedilmektedir. Şehrin gezginler, kervanlar ve ordular için bir dinlenme noktası olarak görev yaptığı bilinmekte. Antik kent ise onca senedir keşfedilmeyi beklemekte. Adıyaman Valiliği 15.000 hektarlık bir alana yayılan arkeolojik siteyi ortaya çıkarmak adına bir proje başlattı. Kamulaştırma çalışmalarının ardından ise bölgede kazı faaliyetlerine başlanacak.
Vali Mahmut Demirtaş, Perre Antik Kenti’nin ülke turizmi için önemine vurgu yaptığı açıklamasında, 13 yıl önce yapılan Perre kazılarını hatırlatarak o zamanki kazılarda 363 tarihi eserin ve bunun yanında taş mezarların bulunduğunu belirtti. 13 yıl önceki kazıların doğal afetler nedeni ile askıya alındığını ve şimdi Kommagene’nin tekrar gün ışığına kavuşması için bir proje hazırladıklarını da sözlerine ekledi.
Çevre düzenleme çalışmalarına başlandığını belirten Vali Mahmut Demirtaş, bir ay içinde çalışmaların sonlanacağını ve kazılara bunun ardından başlanacağını belirtti. 15.000 hektarlık bir alana yayılan alanda gerçek tarihin yattığını söyleyen vali, Perre’nin Türkiye’ye çok katkısı olabileceğini de sözlerine ekledi. Arkeolojik sit alanı içinde 134 ev olduğunu söyleyen Vali Mahmut Demirtaş önceliklerinin kamulaştırma olduğunu ve daha sonrasında altyapı çalışmaları ile kazılara başlanacağını söyledi.
60.000 hektarlık bir alan ise çevre düzenlemesi ve kazılar kapsamında gözetim alına alınmış durumda.
Tüm bunların yanında turizm odaklı bir araştırma kapsamında Perre, olasılıkla hızlıca ayağa kaldırılacak. Yani çimento fabrikalarının gözü kulağı önümüzdeki dönemde Perre’de olacak. Şaka bir yana umarız Perre’de son dönemde görmeye alıştığımız turizme kazandırma adında yapılan vandallık örnekleri kervanına katılmaz ve Kommagene Krallığı’nın bu önemli şehri Anadolu’nun kültür birikimi arasındaki yerini alır.
You must be logged in to post a comment Login