Kolomb Öncesi Alaska’da Doğu Asya ile Ticaret İzleri Bulundu

Arkeologlar Kristof Kolomb’tan önce Yeni Dünya ile Doğu Asya arasındaki ticaretin varlığını ortaya koyan birkaç 1,000 yıl öncesine tarihlenen bronz ve başka materyallerden yapılmış eserler buldular.

d Fotoğraf : Jeremy Foin, UC Davis

Espenberg Burnu, Alaska’da yer alan Rising Whale kazısında çalışan arkeologlar Doğu Asya’dan ithal edilmiş çeşitli eserler buldular. Bu eserler 1,000 yıl öncesine tarihlenen bir evin kazılması sırasında bulundu.

Bronz ve obsidyen

Fotoğraf Colorado Üniversitesi

İthal edilen eserlerin iki tanesi bronzdan yapılmış. O dönemlerde Alaska’da bronz işçiliği gelişmemişti, araştırmacılar bu eserlerin Çin, Kore ya da Yakutistan’da (Rusya’da bir bölge) üretilmiş olduğunu düşünüyorlar. Ayrıca, araştırmacılar, obsidyen eserlere ait kalıntılarını, bu kalıntılardan obsidyenin Rusya’daki Anadyr Nehri vadisinden gelmekte olduğunu düşünüyorlar.

Bronz toka

Fotoğraf Jeremy Foin/Kaliforniya Üniversitesi, Davis

Bulunan bronz eserlerden bir tanesi bronz toka. Alaska’ya ulaştığı zaman farklı bir amaçla kullanılmış olabilir fakat esas kullanım amacı tutturmak ya da sıkılaştırmaktır. Üzerinde radyokarbon testi ile MS. 600’e tarihlenen bir deri parçası bulunmakta. Gelecekte bunu kesinleştirmek için başka testler de yapılacak. Düdük olarak kullanılmış olabilecek bir başka bronz eser daha bulundu.

Yeni Dünya’da ticaret

 

Bu harita son 100 yıldır arkeolojik ve tarihi kanıtların toplandığı, açıklığa kavuşan, olası ticaret yollarını göstermektedir. Son iki bronz eser Espenberg Alaska’da bulunan Espenberg Burnu’nda yer alan Rising Whale alanında bulunmuştu. Araştırmacılar bu eserlerin aslında Kore, Mançurya (Çin) ya da Yakutya’da yapılmış olduğunu düşünüyorlar. Ayrıca, Rising Whale’de bulunan obsidyen kalıntıların, Rusya’daki Anadyr Nehri vadisinden gelmekte olduğuna işaret eden kimyasal izler bulunmakta.

1913 yılında, Smithsonian antropologu Berthold Laufer Çin’den gelen metinleri ve eserleri analiz eden bir makale yayınladı. Bu makalede Çinlilerin, Mors (Deniz aygırı) ve Narwahl (Deniz gergedanı) dişlerine büyük ilgi duyduklarını ve bunları Çin’in kuzeydoğusunda yaşayan insanlardan aldıklarını ifade etti. Mors (Deniz aygırı) Bering Boğazı bölgesinde çok bulunmakta ve oraya bahsedilen bölgeden gelmiş olma ihtimali var.

1930’larda Smithsonian arkeologu Henry Collins Alaska’nın batı kıyılarının açığında bulunan St. Lawrance adasında yapılan kazı çalışmalarına katıldı. Gergedan boynuzundan, kemikten ve demirden yapılmış zırhlar buldu. Bu zırhların Doğu Asya’dan yaklaşık 1,000 yıl kadar önce gelmiş olduğunu kanıtladı. Bu zırhın Mançurya’da, Japonya’da ve doğu Moğolistan’da yapılan zırhlara benzemekte olduğunu ekledi. Bu zıhların Alaska’ya ulaşacak şekilde kuzeye bu bölgelerden geldiğine inanmakta.

Mors (Deniz Aygırı)

Fotoğraf: DonLand / Shutterstock

Mors (Deniz aygırı) Bering Boğazı bölgesinde çok bulunmaktadır. Metinler ve bulgular Çin’de mors hayvanına büyük ilgi duyulmuş olduğunu göstermekte. Mors dişlerinin ticareti Batı Asya’daki ülkelere kadar yapılmıştır.

Zırh

Fotoğraf: Wikimedia

Rising Whale’de olmasa da Alaska’daki diğer bazı kazı alanlarında zırh kalıntıları bulunmuştur. Bu zırhların bazılarının yapımında, özellikle metal levhalardan yapılmış olanlar, Doğu Asya’da geliştirilmiş zırhlardan esinlenilmiştir.  Bu fotoğraf şu anda Kanada, Calgary Müzesinde sergilenen bir zırh parçasını gösterir.

livescience

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login