Kırklareli’nin Vize ilçesine bağlı Kıyıköy beldesinde, Roma imparatoru Jüstinyen döneminde yapılan Aya Nikola Manastırı, Kırklareli Kültür ve Turizm Müdürlüğünce restore edilecek.
Kültür ve Turizm Müdürü Necmi Asan, Kıyıkoy beldesine 700 metre uzaklıkta bulunan ve 6. yüzyılda kayalara oyularak yapılan, kilise, ayazma ile çeşitli bölmelerin yer aldığı manastırın restore edileceğini söyledi.
Manastırın İPA Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında 201.000 euro bütçeyle restore edileceğini belirten Asan, manastırın Kıyıköy’e yakışır bir duruma getirileceğini ifade etti.
Manastır yolunun, ışıklandırılması ve iç bölümlerinde restorasyon çalışmaları yapılacağını anlatan Asan, Aya Nikola Manastırı’nın tarihi açıdan çok önemli olduğuna, çalışmaların yaklaşık 1 yıl süreceğini söyledi ve bu tür tarihi mekanlara sahip çıkmaya çalıştıklarını belirtti.
Aya Nikola Manastırı’nın dünyadaki kaya manastırlarının en iyi örneklerinden olduğunu vurgulayan Asan,
“Bu yıl 150.000 yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği manastırı, restorasyon çalışmalarıyla çok daha fazla turistin ziyaret etmesini amaçlıyoruz. Restorasyon ile Balkan ve özellikle Avrupa ülkelerinden turistler manastırımızı görmeye gelecek. Burayı hem Avrupa hem de dünya gündemine taşımış durumdayız. Restorasyon ile bölgenin turizmi de ciddi anlamda canlanmış olacak. Manastırın son yıllarda ismi dünya çapında duyulmaya başlandı. Manastır çok eski bir geçmişe sahip.” dedi.
Kıyıköy Belediye Başkanı Ahmet Bora ise manastırın bölge turizmine katkılarının büyük olduğunu bildirdi.
Restorasyon çalışmaları sonrası turizminde canlanma olacağına inandıklarını belirten Bora, manastırın restorasyonunda emeği geçenlere teşekkür etti.
Kıyıköy Aya Nikola Manastırı: Kıyıköy Kasabası, Papuçdere yolu üzerinde güney yamaçta, kasabaya 700 metre mesafede yer alıyor. Jüstinyen dönemine (MS 527-565) tarihlenen Aya Nikola Manastırı, kaya manastırlarının en iyi örneklerinden biri olarak kabul ediliyor. 19. yüzyılda önüne ahşap bir mekan ilave edilmiş ise de bu bölümden günümüze herhangi bir kalıntı ulaşmamıştır. Kayalara oyularak oluşturulan manastırın zemin katı kilise, daha aşağıda bulunan bodrum katı ise ayazma. Manastırda ayrıca keşişlerin dinlenme ve ihtiyaçları için hücreler mevcut. Kuzey tarafta merdivenle ayazmaya inilebiliyor. Kilisenin doğusunda ikinci bir giriş daha bulunuyor.
AA
You must be logged in to post a comment Login