Burdur’un Gölhisar ilçesinde yer alan Kibyra Antik Kenti’nde, Roma dönemine tarihlenen tanrı heykelleri bulundu.
Valiliğin açıklamasına göre, Kibyra Antik Kenti’ndeki İmparator Kültü Tapınağı’nın güney yamacında Antik Yunan Mitolojisi’nde ‘tıbbın ve sağlığın tanrısı’ olarak bilinen Asklepios’un heykeli yedi parça halinde ortaya çıkarıldı.
Tüm parçaları bulunan, ince işçiliğiyle göze çarpan ve yaklaşık 38 cm uzunluğundaki eser, giyimli, uzun kıvırcık saçları ve sakalı ile betimlenmiş.
Yılan sarılı asasına dayanmış Asklepios, elinde yumurta tutuyor. Asklepios’un yumurta tutarken yapılmış betimleri çok az sayıda olması nedeniyle heykel, hem arkeoloji hem de Kibyra’nın sağlıkla ilgili kültleri için önemli bilgiler sağlıyor.
(Türkiye’de Görülmesi Gereken 50 Antik Kent)
Mısır kökenli gök tanrı veya ışığın tanrısı gibi birçok özellikle bilinen Serapis’in mermer büstü ise iki parça halinde bulundu.
Gövde kısmı 2019 yılında bulunan Serapis büstünün baş kısmı ise, Roma Hamamı kompleksinde yapılan bitki temizliği sırasında bulundu.
Baş kısmı bulunmasının ardından sergilenebilecek niteliğe kavuşan mermer büstün restorasyonu, kazı ekibinin restoratörleri tarafından gerçekleştirildi.
Kibyra Antik Kenti
Miliaslı kolonistlerce MÖ 300’lerde Pisidia-Karya-Frigya ve Likya arasında, bugünkü Gölhisar ilçesinde kurulmuş köklü bir devlet geleneğine sahip Kibyra Antik Kenti, stadyumu, meclis binası, agorası ile oldukça önemli bir antik kent.
MÖ 1. yüzyıldan itibaren stadyumunda gladyatörlere gösteri yaptırılan antik kentteki kazılarda üzerinde gösteri dövüşlerinin canlandırıldığı çok sayıda gladyatör frizleri bulundu. “Gladyatörler kenti” olarak da bilinen kentin stadyumuna doğru nekropol alanından geçen anıtsal bir yol üzerinde gladyatörlere ait mezarlar bulunuyor.
You must be logged in to post a comment Login