Burdur’un Gölhisar ilçesindeki Kibyra Antik Kenti’nde yapılan kazılarda, 1800 yıllık 5400 metrekare büyüklüğünde Roma dönemi hamamı bulundu.
Kibyra Antik Kenti Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Şükrü Özüdoğru, AA’ya yaptığı açıklamada, antik kentte bu yıl yaptıkları kazılarda stadyum ve odeondan sonra en büyük üçüncü yapı olan hamama ulaştıklarını söyledi ve bu hamamın kapladığı alan bakımından Anadolu’nun en büyük hamamlarından biri olduğunu belirtti. Özüdoğru, modern bir altyapı sistemine sahip hamamın en alt bölümlerine inerek su ve kanalizasyon sistemini çözmeye çalıştıklarını sözlerine ekledi.
Kibyra Antik Kenti Ziyarete Açılıyor
Kibyra Antik Kenti gelecek dönemde düzenlenmiş ören yeri statüsüne dahil ediyor. Bu kapsamda Kibyra’da giriş gişeleri, ziyaretçiler için gerekli üniteler ve aydınlatma gibi eksiklikler tamamlanarak, gezilebilir turistik bir antik kent vasfını kazanmış olacak.
Kibyra Antik Kenti
Miliaslı kolonistlerce MÖ. 300’lerde Pisidia-Karya-Frigya ve Likya arasında, bugünkü Gölhisar ilçesinde kurulmuş köklü bir devlet geleneğine sahip Kibyra Antik Kenti, stadyumu, meclis binası, agorası (meydan) ile dünyanın en önemli antik kentlerinden biri olarak gösteriliyor.
MÖ 1. yüzyıldan itibaren stadyumunda gladyatörlere gösteri yaptırılan antik kentteki kazılarda üzerinde gösteri dövüşlerinin canlandırıldığı çok sayıda gladyatör frizleri bulundu. “Gladyatörler kenti” olarak da bilinen kentin stadyumuna doğru nekropol alanından geçen anıtsal bir yol üzerinde gladyatörlere ait mezarlar bulunuyor.
Bu bölgede gladyatör frizlerinin bir film şeridi gibi yan yana sergilenmiş hali, devamında vahşi hayvanlarla mücadele edilen av sahneleri ve hayvan terbiyecilerinin betimlendiği MS 2. yüzyıla ait frizler yer alıyor.
habertürk
You must be logged in to post a comment Login