Kıbrıs’tan Antropoid Lahit

Kıbrıs’taki antik Amathus nekropolünde bulunan bu antropoid lahit, MÖ 5. yüzyılın son çeyreğine tarihleniyor. Paros adasından çıkarılan kaliteli mermerden ustaca işlenerek yapılmış olan eser, günümüzde Metropolitan Sanat Müzesi’nde sergileniyor.

Lahdin kapağında, baş kısmı eklemsiz bir şekilde daralan bir gövde üzerine oturtulmuş, aşağı doğru akan saçlarla çevrelenmiş bir kadın yüzü canlandırılıyor. Saçlarındaki kırmızı boya izleri hala net bir şekilde görülebiliyor. Tabutun ayak ucunda ve kapağında ise Fenike diline ait “shin” harfi bulunuyor.

Yapılan son araştırmalar, bu tür mermerden yapılmış antropoid lahitlerin Yunanistan’ın Paros adasında üretildiğini ve varış noktalarında son halini aldığını ortaya koyuyor. Lahdin üzerindeki kazılı harfler ise, heykeltıraşın Fenikeli olduğuna işaret ediyor ki bu da Kıbrıs’taki iki Fenike işgal merkezi olan Amathus ve Kition kentlerinin varlığı göz önüne alındığında oldukça mantıklı bir sonuç.

Lahdin üzerinde kazılı harfler, heykeltıraşın Fenikeli olduğuna işaret ediyor; ki Kıbrıs’ta iki Fenike işgal merkezi olan Amathus ve Kition kentlerinin varlığı düşünüldüğünde bu durum tamamen akla yatkın.

Böylesine güzel ve değerli tabutlar, kireçtaşı ve pişmiş topraktan yapılmış yerel kopyalar için de bir ilham kaynağı olmuştu.

You must be logged in to post a comment Login