Keşif, üreme sürecinin nasıl evrimleştiği hakkında daha fazla bilgi edinmek için son derece nadir bir fırsat sunuyor.
Bilim insanları, 100 milyon yıl önce kehribar içinde hapsolmuş midye benzeri bir kabuklu hayvanın içinde bulunan fosilleşmiş spermlerin, şimdiye kadar bulunan en eski sperm olabileceğini söylüyor.
Dişi ostrakod, uluslararası bir paleontolog ekibi tarafından ortaya çıkarıldı. Reçineye sıkışmadan kısa bir süre önce çiftleştiğine inanılıyor.
(Kuzey Kutbunda Nesli Tükenmiş Mağara Ayısı Bulundu)
Proceedings of the Royal Society B’de yayımlanan bulgular, üreme sürecinin evrimi hakkında daha fazla bilgi edinmek için “son derece nadir bir fırsat” olarak yorumlanıyor.
Şimdiye kadar bilinen en eski fosilleşmiş sperm, Antarktika’dan 50 milyon yıllık bir kurtçuk kozasında bulunmuştu.
Myanmarcypris hui adı verilen yeni bir tür olan kabuklular, büyük miktarlarda reçine üreten ağaçlarla çevrili, Myanmar’da kıyı ve iç sularda yaşadığı düşünülüyor.
Jeobiyolog Dr. Renate Matzke-Karasz liderliğindeki ekip, 3 boyutlu X-ışını rekonstrüksiyonu kullanarak küçük bir kehribar parçasına hapsolmuş 39 ostrakod’u analiz etti.
Araştırmacılar, dişi ostrakodun içindeki bir çift haznede saklanan ve yumurtaların olgunlaşmasını bekleyen olgunlaşmış dev sperm buldular, bu aynı zamanda tamamlanmış bir döllenmenin en erken doğrudan kanıtı olabilir.
Çoğu hayvan, döllenme şansını artırmak için büyük miktarlarda çok küçük sperm üretir. Ancak meyve sinekleri ve günümüz ostrakodları gibi bazı hayvanlar, hayvanın kendisinden birkaç kat daha uzun kuyruklara sahip az sayıda büyük boy sperm üretir.
Araştırmacılar, bu durumlarda, sperm hücresinin boyutu ile bir yumurtayı dölleme şansının artabileceğini söylüyor. Böylesine dev bir spermin evrimini anlamak, ekibin “evrimsel uzmanlaşmanın kadim ve gelişmiş örneği” olarak tanımladığı şeye ışık tutabilir.
Dr Matzke-Karasz, “Hikayemizin en önemli kısmı üreme için dev sperm kullanmanın Dünya tarihinde uzun sürecek bir şey olduğunu artık gösterebilmemiz.” diyor.
“Önceden, evrim tarihinin belirli bir noktasında bu dev spermi kullanmaya ‘geçiş yapan’ hayvanların çok çabuk yok olmaya mahkum olup olmadıklarından emin değildik.”
“Sonuçta, bunlar hayvanlar için çok büyük maliyetler. Büyük sperm öncelikle üretilmeli, üreme organları diğer türlere göre çok daha büyük olur, hayvanda çok yer kaplar ve çiftleşme uzun sürer.”
“Bu, yeniden üretime tahsis edilmesi gereken çok fazla biyolojik enerjidir – bu nedenle, bunun evrimsel bir bakış açısından mantıklı olmadığını düşünebilirsiniz. Ancak ostrakodlarda 100 milyon yıldan fazla bir süredir çalışıyor gibi.”
The Independent. 16 Eylül 2020.
Makale: He Wang, Renate Matzke-Karasz et al. 2020. Exceptional preservation of reproductive organs and giant sperm in Cretaceous ostracods. Proceedings of the Royal Society B.
Antik Yunan’ın Kültürel Yükselişi Düşünülenden Bir Asır Önce Başladı
Karabük’te Süleyman Peygamberi Tasvir Eden Kolye Ucu Bulundu
Sefertepe’de Kafataslarıyla Dolu Bir Oda: Emre Güldoğan Röportajı
Kediler Kelime İlişkilendirmede İnsan Bebeklerinden Daha İyi
You must be logged in to post a comment Login