Kazakistan’da 3.500 Yıllık Petroglifler Keşfedildi

Kazakistan’da çevre temizliği yapan gönüllüler, yaban koyunu ve çift hörgüçlü develerden oluşan yaklaşık 3.500 yıllık petroglifler keşfetti.

Yeni keşfedilen petrogliflerin tarihi Tunç Çağı’na kadar uzanıyor. C: Department of Internal Policy of the Akimat of the Zhambyl Region

Kazakistan’da çevre temizliğine katılan gönüllüler, Tunç ve Demir çağlarına tarihlenen kaya sanatlarını ortaya çıkardı fakat arkeologlar bu alan hakkında zaten bilgi sahibi olduklarını söylüyor.

Çeşitli haber sitelerinde, Kazakistan’da yaklaşık 3.500 yıl öncesine ait yaklaşık 100 petroglifin keşfedildiği belirtiliyor.

Ancak bir bilim insanı, bu keşfin tamamen yeni olmadığını, zira sitenin daha yakından incelenene kadar korunması amacıyla saklandığını söylüyor.

(İlgili: Kazakistan’da 2.000 Yıllık Tümülüste Altın Takılar ve Ayna Bulundu)

Petroglifler, bir kayanın yüzeyinin yontulmasıyla oluşturulan gravürlerdir. Yeni bulunduğu bildirilen petroglifler, Kazakistan’ın güneydoğusundaki Zhambyl (Jambıl) bölgesinde keşfedildi. Kazakistan’daki bir haber kaynağı olan Astana Times’a göre bunların tarihi Tunç veya Erken Demir çağlarına kadar uzanıyor.

Kazakistan’da Tunç ve Erken Demir çağlarının tam olarak ne kadar sürdüğü bilim insanları arasında bir tartışma konusu, ancak bunlar muhtemelen 4.000 ila 2.500 yıl öncesine dayanıyor. Astana Times, petrogliflerin çevreyi temizlemeyi amaçlayan ülke çapındaki gönüllü kampanyası sırasında bulunduğunu belirtiyor. Potansiyel keşif yapıldıktan sonra petroglifleri incelemek için bölgeye arkeologlar çağırıldı.

Jambıl Bölgesi’ndeki petroglifleri inceleyen arkeologlar ve tarihçiler. C: Department of Internal Policy of the Akimat of the Zhambyl Region

Astana Times’ın haberine göre, petroglifler hayvanları ve insanları tasvir ediyor. Örnekler arasında çift hörgüçlü develer, argali (bir tür yaban koyunu) ve avlanan insanlar yer alıyor. Petroglifleri inceleyen arkeolog Sauran Kaliyev, Astana Times’a, petrogliflerin 20 ila 25 metre uzunluğunda ve 1,5 ila 2 metre genişliğinde bir alana yayıldığını söylüyor.

Ancak Kazakistan’daki Karaganda Devlet Üniversitesi Saryarka Arkeoloji Enstitüsü’nden arkeolog Viktor Novozhenov, bu alanın “hiç de yeni olmadığını” ve uzmanlar arasında iyi bilindiğini söylüyor.

Gönüllü projede yer almayan Novozhenov, sitenin ayrıntılı olarak incelenmediğini ve petrogliflerinin henüz hakemli bir dergide tanımlanmadığını belirtiyor. Novozhenov’a göre, akademisyenler Kazakistan’da bir kaya sanatı sitesi bulduğunda, bazen düzgün bir şekilde kaydedilip yayınlanıncaya kadar yerini gizli tutmayı tercih ediyorlar. Çünkü bu tür kaya sanatı alanlarının bazı kişiler tarafından tahrip edilmesi bazen sorun teşkil ediyor.

Novozhenov, bu kaya sanatı sitelerinin düzgün bir şekilde kaydedilmesi için daha fazla fon ve kaynağa ihtiyaç olduğunu söylüyor. Novozhenov, “Gerekli analizler ve saha çalışmaları için yeterli uzmanımız ve fonumuz yok.” diyor.


Live Science. 1 Haziran 2024.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login