Kaymakçı Arkeoloji Projesi Manisa’da Lidyalıların Atalarını Araştırıyor

Manisa’nın Gölmarmara havzasındaki Kaymakçı Arkeoloji Projesi kapsamında yürütülen kazılarda Lidyalıların atalarının yaşadığı kale araştırılıyor.

Kaymakçı Arkeoloji Projesi Manisa’da Lidyalıların Atalarını Araştırıyor

Kaymakçı olarak bilinen tepe üzerinde 2 yıldır devam eden kazılarda. Geç Tunç Çağı’nın karanlık noktalarına ışık tutacak. Çalışmalar ABD, Avrupa ve Türkiye’deki arkeologlardan oluşan uluslararası bir kazı ekibi tarafından gerçekleştiriliyor.

Kazı başkan yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Sinan Ünlüsoy, Truva’nın 4 katı büyüklüğünde ve şu ana kadar Ege Bölgesi’nde bulunmuş en büyük Geç Tunç Çağı yerleşimi olan Gölmarmara havzasında, Lidyalıların atalarının yaşadığı büyük bir kale bulunduğunu belirtti.

MÖ. 2000li yıllarda Hitit İmparatorluğu kaynaklarında “Seha Nehri Ülkesi” olarak adı geçen bölgedeki çalışmalar, bölgenin Lidya dönemi öncesine ışık tutmayı amaçlıyor. Elde edilen bulgulara göre, MÖ. 2000’de Gölmarmara havzasında 6 adet kale bulunmaktaydı. Kaleler arasındaki uzaklık bir yürüyüş günü mesafesindeydi. Kaymakçı Kalesi de 86 dönümlük kalesi ve kale dışı yerleşimiyle birlikte yaklaşık 250 dönümle, 6 kalenin en büyüğü olarak öne çıkmakta.

Yrd. Doç. Dr. Ünlüsoy, “Yerin altında çok fazla derinde olmayan bir kent olduğunu sanıyoruz. Kalenin, aynı dönemlerde varlığını sürdüren Truva’dan 4 kat daha büyük olduğu anlaşılıyor. Yine bu yerleşimin, Orta Tunç Çağı ve özellikle Geç Tunç Çağı dönemlerine ait, tarihte parayı ilk kez kullanan Lidyalıların henüz altın ve gümüş kullanmayan atalarının yaşadığı bir başkent olduğunu tahmin ediyoruz. Çalışmalar tamamlandığında bölgeyi ve Türkiye’yi dünyaya tanıtmak için önemli bir adım atmış olacağız.” dedi.

radikal

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login