Kastamonu’nun Daday İlçesinde soylu bir kişiye ait olduğu tahmin edilen 2200 yıllık mezar odası bulundu.
Daday ilçesindeki Kayı köyünde, geçen yıl definecilerin iş makinesiyle tahrip ettiği alanda Kastamonu Müze Müdürlüğü tarafından kazı çalışması başlatıldı. Kazılarda, 22 metre çapında, 5 metre yüksekliğinde mezar odası bulundu. Vinç yardımıyla düzenlenen mezarın, Karadeniz’in kıyısında, Pontus ve Bitinya arasında kalan eski bir bölge olan Paflagonya döneminden olduğu belirlendi.
Kazı Danışmanı, Bartın Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Şahin Yıldırım, bölgede ilk kez Paflagonya dönemine ait bir eserle karşılaştıklarını söyleyerek şöyle konuştu:
“Bu bizim için çok önemli. Çünkü bölgenin arkeolojisiyle ilgili elimizdeki bilgiler kısıtlıydı. Yaklaşık 2200 yıllık böyle bir anıt mezarla karşılaşmak bizleri de çok şaşırttı. Mezar anıtını tümülüs olarak da adlandırabiliriz. Tümülüs şeklindeki mezarların İtalya’da Romalılar tarafından sıklıkla kullanıldığını biliyoruz. Bu anıtın MÖ. 2. yüzyılda yapıldığını düşünüyoruz. Mezar taşlarının numaralandırılmış olduğunu görüyoruz. Taşların birbirine tutturulması içinde demir kenetler kullanmışlar, ayrıca doğal afetlerde taşların sağlamlığını sağlamak için kurşun akıtıldığını da tespit ettik. Her taş birbirinden çok farklı. Vinçlerle kaldırdığımız taşların 8.5 tona kadar ulaştığını tespit ettik.”
Definecilerin tahrip ettiği mezarı yeniden düzenlediklerini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Yıldırım, “Arazi çalışmalarını tamamlamak üzereyiz. Restore çalışmalarımız devam edecek. Çevre düzenlemelerinin ardından buranın turizme açılması planlanıyor” dedi.
DHA
You must be logged in to post a comment Login