Gaziantep’te yer alan Karkamış Antik Kenti arkeoparkında, İtalyan sanatçının “Üçüncü Bahçe” adlı sanat eseri ziyarete açıldı.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi (GBB) ile Karkamış Kazısı Türk-İtalyan ekibi iş birliğinde Karkamış Arkeopark girişinde Michelangelo Pistoletto’nun “Üçüncü Bahçe” adlı sanat eserinin açılışı yapıldı.
Dünyaca ünlü İtalyan sanatçı Michelangelo Pistoletto’nun Fırat Nehri’nin batı kıyısındaki Karkamış’ta yapılan arkeolojik kazılarda bulunan Hitit ve Roma dönemine ait taşlarla oluşturulan “Üçüncü Bahçe” eseri, 8 Nisan 2022 Cuma günü Karkamış Arkeopark girişinde düzenlenen açılış töreniyle ziyarete açıldı.
Pistoletto’nun güçlü görsel ve duygusal etkiye sahip ‘Üçüncü Bahçe’ eseri için kazı evinden çıkan taşlar 30 metre uzunluğundaki eserin formu ile birleşti. Tarihi taşlardan oluşan bu eserin içerisine Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından insanın duyu organlarına hitap eden limon çamı, lavanta, taflan ve biberiye ekilerek sembolün bölgeye kattığı görselliğe güç kazandırıldı.
Üçüncü Bahçe nedir?
Birinci ve ikinci bahçe arasındaki kaynaşmayı temsil eden ‘Üçüncü bahçe’, insan ırkının hayatta kalmasını sağlamak için gerekli olan yeni bir gezegensel uygarlık düzeyine geçişi sembolize ediyor.
Üçüncü Bahçe, herkesi küresel vizyonda kişisel sorumluluk almaya yönlendiren büyük efsane olarak tanımlanırken “Bahçe” terimi, eski Farsçada “korunan bahçe” anlamına geliyor.
Matematiksel sonsuzluk işaretinin yeniden yapılandırılması olan Üçüncü Bahçe sembolü, birbirini takip eden üç daireden oluşurken iki dış daire, aralarında doğa ve yapaylığın da bulunduğu tüm çeşitlilikleri ve çatışmaları temsil ediyor. Ayrıca merkezi olan, karşıt dairelerin birleşmesiyle de yeni bir insanlığın üretkenliği resmediliyor.
İlçenin turizm potansiyelini ve cazibesini artıracak kazı çalışmaları, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Valiliği, Gaziantep Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Bologna Üniversitesi iş birliğinde yapıldı.
Bir yaşam yeri, bir ölüm yeri, bir yeniden doğuş yeri. Türkiye ile Suriye arasında, bugünkü Karkamış ve Cerablus yakınlarında bulunan Karkamış Antik Kenti zengin bir tarihsel hafızaya sahiptir. En yakın tarihi ise, Suriye sınırında yıllardır çatışmalara sahne olan bir bölgede, sosyo-politik kırılganlığın merkezinde bir sınır yerini anlatır. Modern uygarlığın paha biçilemez hazinesi olması gereken kültürel farklılıklar, bunun yerine Suriye’de kan dökülmesine neden olan bir çatışma, gerilim ve ayrılık kaynağı olmuştur. Farklılıkların barışı tetikleyebileceğine inanmak ya da umut etmek lüzumsuz mu yoksa ütopik mi? Hitit imparatorluğunun eyalet başkentinde tasarlanan ve tamamlanan proje, bu çizgiler üzerinde derin bir yansımayı ortaya çıkarmaktadır. Üçüncü Bahçe’nin özel kurulumunun yaratılmasına yol açan referans bir koroya, ağ bağlantılı operasyona yöneliktir. Umudun, birliğin, dönüşümün, zıtlıklar arasındaki sentezin sembolüdür. 30 metre uzunluğundaki çalışma, Michelangelo Pistoletto’nun doğrudan işbirliğiyle arkeolog tarafından zeminde tasarlandı.
Pisteletto Karkamış ve eser hakkında şöyle diyor: “Karkamış olağanüstü bir yer, karşıtları barıştıran, farklılıkları iyileştiren, çatışmaları çözerek hayata yeni katılım modellerini teşvik eden, barışçıl olan sorumlu uygulamaları harekete geçiren bir sembol olan Üçüncü Bahçe’ye ev sahipliği yapmak için doğru yer ve bize gezegenimize ait olma hakkını, içinde yaşayan tüm türlere eşit saygınlığı garanti ederek verir.”
“Karkamış’ta Üçüncü Bahçe bir tür ‘hortum conclusus’ haline gelir. Antik taşlardan yapılmış ve 30 metre uzunluğunda olup, dış çevresi boyunca şifalı bitkiler de dahil olmak üzere içindeki bitkileri ‘korur’. Özellikleriyle bedeni ve zihni iyileştiren harmonik bitkiler. Zamana direnen ve toprağa kolayca kök salan inatçı bitkiler. Arılar tarafından çok aranan, yüksek kaliteli nektar ve polen üreten bitkiler. Dünyadaki yaşamın tüm kahramanlarının katıldığı, doğanın eşsiz ve büyülü freskini yeniden oluşturan bir topluluk bahçesi.”
You must be logged in to post a comment Login