Karain Mağarası’nda Neandertal Baltası Bulundu

Antalya’daki Karain Mağarası’nda, iki ucu keskin, sivri uçlu 350.000 yıllık Neandertal el baltası bulundu.

Daha önce 2007 yılında aynı mağarada 400.000 yıllık el baltası bulunmuştu.

Karain Mağarası Kazı Başkanı Prof. Dr. Harun Taşkıran ve ekibi, 400 metre yükseklikteki mağaranın E gözünde birçok kemik bulmuştu. Kemikler incelediğinde büyük memelilere ait kaburga kemikleri, dişler ve iskelet kemikleri olduğu anlaşıldı. İlk defa çok büyük bir hayvana ait kalça kemiği ile çene ve dişler bulan ekip, 350.000 yıllık olduğunu düşündükleri kemiklerin aslan (pantheraa spelea intermedia), fil (elephas antiquus) ve su aygırına (hippopotamus amphibius) ait olduğunu tespit etti.

Neandertal baltası

Karain Mağarası kazı ekibi, E gözünün Orta Paleolitik dönem katmanlarında bu yıl sürdürülen çalışmaların son gününde, bir baltayla karşılaştı.

Kazılar sırasında yaklaşık boyutları bir insan eli kadar olan, iki tarafı keskin ve sivri uçlu, günümüzden 350.000 yıl önceye ait el baltası bulundu.

Arkaik Neandertaller tarafından günlük işlerde ve avda kullanıldığı düşünülen el baltasını inceleyen Prof. Dr. Harun Taşkıran, daha önce de benzer bir el baltası bulduklarını söyledi. Mağaranın çok zengin olduğunu ifade eden Prof. Dr. Taşkıran, en eski buluntuların olduğu E gözünde çalışmaları yoğunlaştırdıklarını belirtti.

Neandertal yaşam alanında bulundu

Kazının son gününde sürprizle karşılaştıklarını ifade eden Prof. Dr. Taşkıran,

“Henüz birkaç saatlik bir buluntu. 2007 yılında el baltası bulmuştuk. 12 yıl sonra yeniden bir el baltası bulduk. Burada el baltası bulmamız buranın bir yaşam alanı olduğu yönündeki görüşlerimizi güçlendiriyor. Bu el baltası kargı ucuna takılarak, mızrak şeklinde avcılıkta ya da kesme, parçalama işlerinde kullanılıyor. Burası bir oturma alanı. Burada hem alet yapmışlar hem ateş yakmışlar hem de etleri kemiklerden ayırma işlemlerini gerçekleştirmişler.”

500.000 yıllık iskan yeri

Antalya kent merkezine 27 kilometre uzaklıktaki Katran Dağı’ndaki Karain Mağarası, Anadolu’da en eski yerleşim birimleri arasında yer alıyor. Antalya- Burdur karayoluna bakan ve merdivenle tırmanılan 400 metre rakımlı tepedeki mağaranın, Neandertal insanların yaşadığı Paleolitik dönemden Roma dönemine kadar sürekli iskan olarak kullanıldığı biliniyor.

Sarkıt, dikit ve büyük sütunlarla bezeli doğal oluşumlarıyla dikkati çeken mağara merhum Prof. Dr. İsmail Kılıç Kökten tarafından 1946’da keşfedildi. 500.000 yıl öncesinden ilk iskan olan mağarada bugüne kadar yürütülen kazılarda Neandertallere ait taş aletler ile su aygırı, gergedan, aslan, fil gibi hayvanların kalıntıları bulundu.


DHA

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login