Göbeklitepe gibi Şanlıurfa’da yer alan Karahan Tepe’de, ana kayaya oyulmuş heykel başı ve ritüel alanları keşfedildi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Göbeklitepe’nin kardeşi Karahan Tepe ile ilgili heyecan verici bir paylaşım yaptı.
Ersoy, Şanlıurfa’da yer alan ve 250’den fazla dikilitaşın tespit edildiği Karahan Tepe’de, Göbeklitepe’den daha eski bir merkeze ulaşılabileceğini söylüyor.
(Karahan Tepe’de Dikilitaşlardan Oluşan 30 Özel Yapı Olabilir)
Göbeklitepe’ye yaklaşık 35 kilometre mesafede yer alan Karahan Tepe’de şimdiye kadar 250 tane T biçimli dikilitaş keşfedildiğini belirten Ersoy, “Yoğun ve hızlı bir şekilde kazı programı devam ediyor. Muhtemelen -kesin teyidini almadık bir yıllık çalışma daha var ama- daha eski bir kazı merkezine ulaşmış olacağız. Bu 12.000 yıllık, öteki çok daha eski çıkacak. Muhtemelen Göbeklitepe’den daha öncelikli bir yer haline gelecek. Yeni ilgi odağımız olacak.” diyor.
Kültür Bakanı Ersoy’un, önümüzdeki günlerde Karahan Tepe’de yapılan keşifleri basınla paylaşması bekleniyor.
Karahan Tepe’de bir heykel başı
Ersoy, Göbeklitepe’deki dikilitaşların üzerinde hayvan figürleri olduğunu, Karahan Tepe’de ise insan figürleri olduğunu söylüyor.
Kültür ve Turizm Bakanı’nın sosyal medyada yaptığı Karahan Tepe paylaşımında ise burada bulunan bir heykel başı ön planda gözüküyor. Ana kayaya oyulan heykel başı, yaklaşık 50 cm çapında.
Karahan Tepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Karul, “Bu yıl insan sembolizesinin öne çıktığı çok önemli buluntular elde ettik. Heykeller, yeni yapılar keşfettik. Heykel başı oldukça ilginç. 50 cm çapındaki heykel başı ana kayaya oyulmuş. Yine etrafında ana kayaya oyulmuş yapılar tespit ettik.” diyor.
Göbeklitepe ile aynı dönem
Göbeklitepe’nin “T” biçimindeki dikili taşlarla ayırt edilen yerlerden bir tanesi olduğuna ve tek bir dönemi ifade etmediğini belirten Prof. Dr. Karul,
“Göbeklitepe’deki yaşam ‘T’ biçimindeki taşlardan oluşan bir dönemden de ibaret değil. Çok daha uzun bir süreci yansıtıyor, 700 – 800 yıllık bir yerleşim yahut kullanım söz konusu. Karahan Tepe’nin de bu sürenin içerisinde bir yere oturduğu kesin. Daha uzun bir süreyi kapsayabilir, öncesinden başlayabilir. Bütün bunları burada yapacağımız kazılar gösterecek ama en azından bu sürecin içerisinde önemli bir zaman aralığıyla örtüştüğünü çağdaş (aynı dönemde) olduğunu söyleyebiliriz. Bu da günümüzden 11.500 yıl öncesini ifade ediyor.”
You must be logged in to post a comment Login