Karabük’ün Eskipazar ilçesindeki yer alan Hadrianopolis antik kentinde, Süleyman Peygamber’in tasvir edildiği nadir bir kolye ucu keşfedildi.
Adını Roma İmparatoru Hadrianus’tan alan Hadrianopolis, özgün mozaikleriyle “Karadeniz’in Zeugma’sı” olarak anılıyor. Antik kentteki kazılar, 2003 yılından beri sürüyor. Budaklar köyünde MÖ 1. yüzyıldan MS 8. yüzyıla kadar kullanıldığı tahmin edilen Hadrianopolis Antik Kenti’ndeki kazılar, Karabük Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ersin Çelikbaş başkanlığında devam ediyor.
Hadrianopolis Antik Kenti’nde bu yıl yapılan kazılarda ise, MS 5. yüzyıla tarihlenen Süleyman Peygamber’in tasvir edildiği bir kolye ucu keşfedildi.
Doç. Dr. Çelikbaş, alandaki çalışmaların devam ettiğini belirterek, bu hafta ‘SDJ-3’ olarak adlandırdıkları bir yapının kazılarında dikkate değer bir buluntu ortaya çıkardıklarını söylüyor. Çelikbaş, “Bunun Anadolu arkeolojisi için önemli bir eser olduğunu düşünüyoruz, çünkü daha önce bu bölgede benzer örneklerle karşılaşılmadı. Bu eser, aslında bir muska” diyor.
(İlgili: Karabük’teki Antik Kentte 1.800 Yıllık Demir Maske Bulundu)
Tasvirde, Süleyman Peygamber bir at üzerinde, şeytanı mızraklarken gösteriliyor. “Peki neden böyle bir tasvir? Çünkü Süleyman Peygamber, üç büyük dinde de önemli bir figür. Yahudilik ve İncil’de bir hükümdar, İslam’da ise hem hükümdar hem de peygamber olarak bilinir. Bu nedenle, tektanrılı dinlerde önemli bir figür olan Süleyman Peygamber’in bu muskada yer alması bizi hem şaşırttı hem de eserin Anadolu arkeolojisi açısından değerini gösterdi.”
Kolye ucunda “Rabbimiz kötülüğü yendi” yazılı bir ifade yer alıyor. Çelikbaş, bu muskanın burada bulunma sebebini şöyle açıklıyor: “Aslında bu, Hadrianopolis’in askeri karakteriyle ilgili. Daha önce burada bir süvari birliğinin varlığını arkeolojik buluntularla tespit etmiştik”
Çelikbaş, Süleyman Peygamber’in atlara olan ilgisinin ve ordulara komuta eden bir figür olarak bilinirliğinin, bu eserin anlamını pekiştirdiğini belirtiyor.
“Süleyman, aynı zamanda bir ordu komutanı olarak da bilinir. Bu nedenle, Süleyman Peygamber’in burada Roma ve Bizans dönemlerinde süvari birliğini koruyucu bir figür olarak tasvir edildiğini anlıyoruz”
“Ön yüzünde Süleyman Peygamber ve Tanrı’nın kötülüğü yendiğine dair bir yazı yer alırken, arka yüzünde dört kutsal meleğin isimleri—Azrail, Cebrail, Mikail ve İsrafil—bulunuyor. Bu da oldukça anlamlı. Anadolu arkeolojisinde bugüne kadar benzer bir eser bulunamadı. Yalnızca Kudüs’te, tasvir açısından benzer bir örnek ortaya çıkarılmıştı.”
Bu tür iki benzer eserin bu kadar uzak mesafelerde ortaya çıkması, Hadrianopolis’in antik dönemde önemli bir dini merkez olduğunu düşündürüyor.
“Yazıtların fontları ve kazı sırasında elde edilen stratigrafik verilere dayanarak, bu eseri MS 5. yüzyıla tarihlendiriyoruz”
You must be logged in to post a comment Login