Antik dönemde Dağlık Kilikia sınırları içinde kalan Kanytella (Canytellis), bugünkü adıyla Kanlıdivane, Mersin’in Erdemli ilçesinde yer alıyor. 60 metre derinliğinde bir obruğun kenarını kaplayan bu yerleşim yeri, yazıtlara göre MÖ 2. yüzyılda Olba Hanedanlığı’na bağlıydı, hatta Olba’nın limanı görevini üstlenmişti.
MÖ 3. yüzyıldan MS 7. yüzyıla kadar kesintisiz yerleşimin devam ettiği düşünülen antik kent, Doğu Roma İmparatoru II. Theodosius döneminde bir Hristiyanlık merkezi haline gelmiş ve adı Neapolis olarak değişmişti. MS 7. yüzyıla kadar kesintisiz bir şekilde yerleşim gören Kanytella bölgesinde 15. yüzyıldan itibaren Türkmen grupları yerleşmeye başlamış.
“Kanlı Divane” isminin kentin konumlandığı kayalık yapının kırmızımsı renginden veya “Kanytella” adından kaynaklanan “Kanlı” kelimesi ile bölgedeki Türkmen aşiretlerinin divan toplantılarını burada yapmış olmaları sebebi ile “Divan” kelimesinin birleşmesinden aldığı ileri sürülüyor.
Günümüze ulaşabilen yapılar arasında; sur kalıntıları, Helenistik döneme ait bir kule, ev yapıları, önemli kaya kabartmaları, MS 2-3. yüzyıla tarihlendirilen lahitler, tapınak mezarlar ve üç sütunlu prostylos mezarının bulunduğu büyük bir nekropol alanı ve dört kilise bulunuyor.
Kentin en önemli özelliklerinden biri ise birçok yapının zeytin işleme atölyesi olarak kullanılmış olması. Pres ağırlık taşları, kırma tekneleri, pres yatakları gibi üretim araçlarının bulunması, kentte yaşamın sonlarına doğru bölgenin önemli bir zeytinyağı merkezi olduğunu gösteriyor.
Fransız gezgin Victor Langlois tarafından 19. yüzyıl ortalarında keşfedilen antik kent, 1970’li yıllarda yapılan kazılarla ortaya çıkarılmış. Yöredeki ilk arkeolojik araştırmalar ise Semavi Eyice tarafından gerçekleştirilmiş.
You must be logged in to post a comment Login