6 Eylül 1566’de Macaristan’daki Zigetvar Kalesi’nin kuşatması sırasında şehit olan Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın iç organlarının gömülü olduğu yer sonunda bulundu. Kazılar yaklaşık iki yıldır 18 farklı yapılırken, artık tek bir bölgede yoğunlaşabilecek.
Zigetvar Kalesi yetkilisi Janos Lebedi İHA’ya yaptığı açıklamada, kazılara Zigetvar kalesine 7 kilometre uzaklıkta olan şehrin en yüksek tepesindeki bir üzüm bağında devam edileceğini söyledi.
Kanuni öldüğünde, İstanbul’a bozulmadan taşınabilmesi için naaşı mumyalanmıştı. Mumyalama işlemi için kalbi ve iç organları çıkarılmış ve misk ve amberle birlikte yıkandıktan sonra gömülmüştü. İç organların gömüldüğü alan hakkında rivayetler olmasına rağmen iç organların kesin yeri bugüne kadar bilinmiyordu.
Janos Lebedi, 1972 yılında bu üzüm bağında yapılan arkeolojik kazılarda Osmanlı İmparatorluğu’na ait üç adet yapı kalıntısı ile birlikte Osmanlı dönemine ait kiremit, çanak ve yeşil renkli seramiklerin ortaya çıkarıldığını kaydetti. Lebedi, “Kazıları yapan dönemin komünist rejimi bu çalışmayı sır gibi sakladı ve bulunan Osmanlı yapılarını bu topraktan çıkarmadı. Üzüm bağı içindeki toprağın her alanında bu kalıntılara rastlamak mümkün, arşiv belgelerinde de burada bir Osmanlı tabyasının olduğu ve Kanuni Sultan Süleyman’ın iç organlarının buraya gömüldüğü yazılı” diyor.
Prof. Pap tespit ettikleri alandan, arşiv belgelerinde de bahsedildiğini belirtti. Pap, jeolojik ve modern teknik ekipmanlarla yapılan araştırmaların yanı sıra burada bulunan Osmanlı dönemine tarihlenen kalıntıların da Kanuni Sultan Süleyman’ın iç organlarının burada gömülü olduğu bulgusunu desteklediğini söyledi.
Prof. Norbert Pap, “Macar ve Türk devletlerinin kararı doğrultusunda önümüzdeki yaz aylarında kazılara başlayacağız, ve alanı 2015 yılında ortaya çıkarmak için elimizden geleni yapacağız” diyor.
Avrupalı Türk Demokratlar Birliği Macaristan Başkanı Mehmet İnceoğlu ise yaptığı açıklamada son dönemlerde yapılan kapsamlı araştırmaların sonuna gelindiğini ve Kanuni Sultan Süleyman’ın iç organlarının gömüldüğü alanıın tespit edildiğini söyledi. İnceoğlu, hem Türk hem de Macar devletlerinin desteğiyle kazıya başlanacağını ve kazıların olumlu sonuç vermesiyle burada türbede kurulacağını düşündüğünü belirtti.
İki senedir devam eden kazılar Peç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Norbert Pap başkanlığında ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı desteğiyle yürütüldü.
haberler
You must be logged in to post a comment Login