Kanıtlar Artıyor: Büyük Hayvanların Ölümünden İnsanlar Sorumlu

On yıllardır süren bir tartışma var: Son 50.000 yılda kaybolan birçok büyük memeli, kuş ve sürüngen türünün yok olmasına insanlar mı yoksa iklim değişikliği mi neden oldu?

Homo sapiens yünlü mamutları avladı . Giderek artan kanıtlar , insanların bu türün ve en az 46 diğer megaotçul türünün neslinin tükenmesinin birincil nedeni olduğunu gösteriyor. C: Engraving by Ernest Grise, photographed by William Henry Jackson.

“Büyük” derken, megafauna olarak bilinen, en az 45 kilogram ağırlığındaki hayvanlar kastediliyor. Bu dönemde en az 161 memeli türü yok oldu. Bu sayı, şimdiye kadar bulunan kalıntılara dayanıyor.

En büyükleri, yani ağırlıkları bir tondan fazla olan kara otçulları (megaherbivorlar) en fazla etkilenenler oldu. 50.000 yıl önce 57 mega-otçul türü varken bugün sadece 11 tür kaldı. Bu kalan 11 tür de popülasyonlarında büyük düşüşler yaşadı, ancak tamamen yok olma noktasına gelmedi.

Şimdi ise bir araştırma grubu, bu yok olan türlerin çoğunun insanlar tarafından avlanarak yok edildiği sonucuna vardı.

(İlgili: Yünlü Gergedanın Yok Oluşunda İnsan Faaliyetleri Rol Oynadı)

Araştırmacılar, büyük hayvanların neslinin tükenmesiyle doğrudan ilgili çalışmalar da dahil olmak üzere çeşitli araştırma alanlarını birleştirdiler:

  • Türlerin yok olma zamanları
  • Hayvanların beslenme tercihleri
  • İklim ve habitat gereksinimleri
  • Geçmiş popülasyon büyüklüklerinin genetik tahminleri
  • İnsan avcılığına dair kanıtlar

Ayrıca , fenomeni anlamak için önemli olan çeşitli alanlardan çok çeşitli çalışmalara da yer verdiler: 

  • Son 1-3 milyon yıldaki iklim tarihi
  • Son 1-3 milyon yıldaki bitki örtüsü tarihi
  • Son 66 milyon yılda faunanın evrimi ve dinamikleri
  • Beslenme tercihleri ​​de dahil olmak üzere insan yayılması ve yaşam tarzına ilişkin arkeolojik veriler

İklim değişikliği daha az rol oynadı

Son buzul ve buzullararası dönemler boyunca (geç Pleistosen, MÖ 130.000’den MÖ 11.000’e kadar) aşırı iklim değişiklikleri, dünya çapında hem büyük hem de küçük hayvan ve bitkilerin popülasyonlarını ve dağılımlarını kesinlikle etkiledi. Ancak, önemli yok oluşlar yalnızca büyük hayvanlarda, özellikle de en büyüklerinde gözlemlendi.

Önemli bir gözlem, son birkaç milyon yıl boyunca benzer derecede dramatik olan önceki buzul ve buzullararası dönemlerin megafaunada seçici bir kayba neden olmamış olmasıydı. Özellikle buzul dönemlerinin başlangıcında, yeni soğuk ve kuru koşullar bazı bölgelerde büyük ölçekli yok oluşlara neden oldu, örneğin Avrupa’daki ağaçlar gibi. Ancak, büyük hayvanların seçici yok olması söz konusu değildi.

Makalenin baş yazarı Profesör Jens-Christian Svenning, “Son 50.000 yılda görülen büyük ve çok seçici megafauna kaybı, son 66 milyon yıl boyunca benzersiz. İklim değişikliğinin önceki dönemleri büyük, seçici yok oluşlara yol açmadı, bu da megafauna yok oluşlarında iklimin önemli bir rolü olduğuna karşı bir argüman” diyor.  

“İklim için bir rol oynama fikrine karşı çıkan bir diğer önemli örüntü de, son zamanlardaki megafauna yok oluşlarının iklimsel olarak istikrarlı bölgeleri, istikrarsız bölgeler kadar sert bir şekilde etkilemesi”

Bu şekil, Geç Kuvaterner döneminde büyük memelilerin neslinin tükenmesinin vücut büyüklükleriyle nasıl ilişkili olduğunu gösteriyor. En üstte, boyutlarına göre nesli tükenen türlerin küresel yüzdesini görebilirsiniz. Alt kısım bunu kıtalara göre ayırıyor. Bu dönem boyunca var olan türlerin (hem soyu tükenmiş olanlar hem de hâlâ varlığını sürdürenler) toplam sayısı siyah sayılarla gösteriliyor. Kırmızı sayılar nesli tükenen türleri gösteriyor. C: Aarhus University ECONOVO / Cambridge Prisms: Extinction

Etkili avcılar ve savunmasız devler

Arkeologlar çok büyük hayvanlar için tasarlanmış tuzaklar buldular ve eski insan kemiklerinin ve mızrak uçlarındaki protein kalıntılarının izotop analizleri, onların en büyük memelileri avladıklarını ve yediklerini gösteriyor. 

Svenning, ” Erken modern insanların en büyük hayvan türlerini bile ustaca avladıkları için devasa hayvanların sayısını kontrol edebildikleri açık. Uzun gebelik süreleri, bir seferde az sayıda yavru ve cinsel olgunluğa ulaşmalarının uzun sürmesi nedeniyle bu devasa hayvanlar aşırı sömürüye karşı özellikle savunmasızdı ve öyle olmaya devam ediyor” diyor.

Yapılan analizler, mamut, mastodon ve dev tembel hayvanlar gibi büyük hayvanların insanlar tarafından avlanmasının dünya genelinde yaygın tutarlı olduğunu gösteriyor. Ayrıca türün dünya çapında çok farklı zamanlarda ve farklı hızlarda yok olduğunu gösteriyor. Bazı yerel alanlarda, oldukça hızlı bir şekilde gerçekleşirken, diğer yerlerde 10.000 yıldan fazla sürdü. Ancak her yerde, modern insanlar geldikten sonra veya Afrika’nın durumunda, insanlar arasındaki kültürel ilerlemelerden sonra gerçekleşti.

Antarktika hariç tüm kıtalarda ve tropikal ormanlardan savanlara, Akdeniz ve ılıman ormanlardan bozkırlara ve arktik ekosistemlere kadar her türlü ekosistemde türler yok oldu.

“Birçok yok olmuş tür, çeşitli çevre türlerinde gelişebilirdi. Bu nedenle, onların yok oluşu, mamut bozkırı gibi belirli bir ekosistem türünün ortadan kalkması nedeniyle iklim değişiklikleri ile açıklanamaz – ki bu ekosistem de sadece birkaç megafauna türüne ev sahipliği yapıyordu,” diye açıklıyor Svenning.

“Türlerin çoğu ılıman ve tropikal koşullarda yaşadı ve aslında son buzul çağının sonundaki ısınmadan faydalanmış olmalılar.”

Sonuçlar ve öneriler

Araştırmacılar, megafaunanın yok oluşunun derin ekolojik sonuçları olduğunu belirtiyor. Büyük hayvanlar, bitki örtüsü yapısını (örneğin, yoğun ormanlar ve açık alanlar arasındaki denge), tohum dağılımını ve besin döngüsünü etkileyerek ekosistemlerde merkezi bir rol oynar. Yok oluşları, ekosistem yapıları ve işlevlerinde önemli değişikliklere yol açtı.

“Sonuçlarımız aktif koruma ve restorasyon çabalarına olan ihtiyacı vurguluyor. Büyük memelileri yeniden tanıtarak ekolojik dengeleri yeniden sağlamaya ve megafauna açısından zengin ekosistemlerde evrimleşen biyolojik çeşitliliği desteklemeye yardımcı olabiliriz” diyor Svenning.


Aarhus University. 1 Temmuz 2024.

Makale: Jens-Christian Svenning et al. (2024). The late-Quaternary megafauna extinctions: Patterns, causes, ecological consequences and implications for ecosystem management in the Anthropocene. Cambridge Prisms: Extinction.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login