Kahramanmaraş’ta Bulunan Taş Boncuk Göç Yolları Hakkında Bilgi Veriyor

Kahramanmaraş’taki Direkli Mağarası kazılarında ortaya çıkan taş boncuklar, Anadolu insanının binlerce yıl önceki göç hareketine ilişkin bilgiler veriyor.

Kahramanmaraş’ta Bulunan Taş Boncuk Göç Yolları Hakkında Bilgi Veriyor

Kahramanmaraş merkeze bağlı Döngel Mahallesi’nde 2007’de başlayan kazılar, Yrd. Doç. Dr. Cevdet Merih Erek başkanlığında devam ediyor.

Erek AA’ya yaptığı açıklamada, bu yılki kazılarda göç yollarıyla alakalı çok önemli bilgiler edindiklerini belirtti ve mağarada bulunan taş boncukların Anadolu insanının göç yollarıyla ilgili bilgi sağladığını söyledi.

Erekli Mağarası kazılarında boncuklar üzerine çalışan Yrd. Doç. Dr. Emma Baysal, bu yıl mağarada bulunan bir taş boncuğun Suudi Arabistan’daki bir taş ocağındaki taşla örtüştüğünü saptadı. Taşın, Doğu Akdeniz’deki birçok bölgede bulunduğu da edinilen bilgiler arasında.

Elde edilen bulguların kendilerini MÖ. 14.000 yılına kadar götürdüğünü belirten Erek, taş boncukların Anadolu’ya gelen insanların uzak bölgelerden göç ettiğini gösterdiğini söyledi.

Direkli Mağarası

Kahramanmaraş il merkezinin 38 km kuzeybatısındaki Döngel Köyü’nün doğusunda; eski köyün batısında yer almaktadır. İlk defa 1958 yılında Prof. Dr. Kılıç Kökten tarafından bulunan mağaradaki yerleşme izlerini tespit etmek amacıyla 1959 yılında bir deneme açması açılmıştır. Paleolitik Çağ’a tarihlenen tabakanın buluntularında; çakmaktaşından yapılmış dilgi-çakılar; deliciler; kalemler; kazıyıcılar ve çekirdekler görülmektedir. Yrd. Doç. Dr. Cevdet Merih Erek’in başkanlığında yürütülen çalışmalar kapsamında 5 yıl önce ana tanrıça figürü bulunmuştu.

radikal
takvim
tayproject

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login